onsdag 30. juni 2010

Sol og varme og god vind





Men jeg har ingen seilebåt...........
Sola har skinne på sørlandet mens vi har vært her.Vi besøker min søster på ei av de sydligste øyene i Norge, Hille utenfor Mandal. Antakelig driver de det sydligste gårdsbruket i landet. På en måte et historisk jordbruk, for det er bare sterke familietradisjoner, stor familie med sterke bånd og mye idealisme som kan holde liv i slikt. Økonomisk og næringsmessig strupes stadig denne typen jordbruk av EU-regler og stadige krav til større effektivitet i jordbruket. Dette gårdsbruket burde hørt inn under kulturdepartementet. Vi er med å hente inn noe høy og Fie får trent gamle kunster på jordene. Kuene og sauene er rundt oss og rytmen på dagen settes av melkinga.Og så er det å se til laksegarnene. Det blir også tid tilåvære turist med en tur ut til Norges sydligste fyr Ryvingen. Deilige avslipte berg ut mot havet. Øyer og holmer i alle retninger, seilbåter som går forbi, merkelig nok for motor. Jeg ønsker jeg hadde båt og kunne seile. Langt der ute ligger Danmark, skulle gjerne dit i egen båt.......
Nå er vi vei nordover igjen og ser fram til seiling i nordlige farvann og håper å få med oss litt sol og varme herfra.

onsdag 23. juni 2010

Vårens siste tirsdagsseilas.


Jeg tror ikke jeg har vært så godt kledd på noen av seilasene i vår som denne siste nesten på st Hans. Oi, oi. Men egentlig er det mye bedre med litt kulde og regn enn sol og vindstille. Og det var nok vind i dag. Løpet ble lagt "enkelt": Ut til Hausen og inn igjen. En lang kryss og en lang lens. Forrige løp ble introdusert som kjedelig, det var ikke det, men dette????
OK, slutt med klagen, det ble gøy. Vi kom etter både Sofie og Tora i starten og litt skuffende klarte vi ikke å hente dem inn på kryssen, det klarte vi så veldig bra sist.Så ved runding på Hausen var vi nr 3. Tora la seg opp for å ta ut revet i stor seilet og tapte meter på oss og så var vi nr 2. Vi rulla først ut genuaen og spridde den og gikk så i gang med å ta ut revet i storseilet. Etter at det var ute seilte vi fra Sofie som hadde ei litt lita fokk. Den gav dem god kryss men holdt ikke til lensen.
Det ble vår 4 første plass i år. Jeg mener vi ligger godt an i sammendraget nå.
I dag hadde alle jentene meldt forfall, men vi fikk med oss forsterkninger fra Tromsø, Christian som seiler en Albin Cumulus der oppe. Han har skrevet sin kommentar her.

tirsdag 22. juni 2010

Seilhelg






Lørdagsværet innbød ikke akkurat til uteaktiviteter. Om morgenen satt jeg og var mest glad jeg ikke måtte ut, men kunne vente å se om regnet gav seg. Men etterhvert forsto jeg jo at det ikke ville gi seg og at jeg bare måtte ut siden jeg hadde lovet å forsvare bystyrets posisjons ære i en rokonkurranse. Jeg skulle ro sammen med Arild Nord(ap) mot Tom Cato Karlsen(frp) og Ole Hjartøy (h). Det var også med lag fra BHK og Glimt og Bodø Havn. Vi ble nr to etter Havnas lag. Så slo vi i hvertfall oposisjonen, glimt og bhk.
Det som skulle vært en folkefest med yrende liv i havna ble en kjølig opplevelse for noen få.... Senere på dagen seilte jeg til Landego for å holde gudstjeneste søndag morgen. Etter gudstjenesten seilte jeg til byen igjen og fikk seile inn i havna til full musikk og kanonader på Skansen som feirte 200 års jubileum. Litt etterpå skulle vi seile mot Kjerringøy på tur med Bodin staben. Da var det like før vi kom i kryss ilden mellom båter som angrep Skansen og de tapre soldatene på Skansen som forsvarte byen vår mot inntrengerne. Det smalt rundt båten og vi var redd for å få en ei kanonkule gjennom seilet..........
Vi fikk en fin tur til Kjerringøy, kryss med bare et ekstra slag for å komme rundt skjærene etter Mistfjorden.
Returen mandagen tok en time mer rein kryss i frisk bris og kuling. Det ble ganske mange slag og mye sjø som stadig stoppa oss. Et par haggelbygger fikk vi også. Men sola var også framme.....
Og Landego så ut som et vulkanutbrudd.
Men motvind er til for seiling.
Før vi kom i havn fikk vi Hæringen (Saltas hundreårige åtring)i syne. Olav som er en av høvedsmenne ombord der og er ivrig deltaker både med velikehold og seiling måtte hilse på. Men jeg vet ikke hva dette gliset betyr? Han ser såre fornøyd ut over "tuperware"livet. Svikter han tradisjonsbåtene?????
Inne i hvavna eller egentlig lenge før kunne vi ikke ungå å se båten som lå til kai: båtlengde: 4xSpleis, mastehøyde 4x spleis. Men det så ikke ut som seilergleden kunne ganges med 4. Tenk å sitte henslegt i en sofa mens en seiler!!!!!!!!!!!!!!!!!

tirsdag 15. juni 2010

Sekund strid på lang og flott seilas


Vi vant med et halvt minutt over Sofie, så lite at vi var ganske usikre på om vi hadde klart det da vi gikk i mål, vi var like usikre på om vi hadde slått Caro II, de var noe lengre bak og ble henvist til 3. plassen.
Løpet gikk fra startområdet ved Moloen/Breivika ut til Lille Svartoksen, tilbake til start, ut rundt Lille Svartoksen igjen og i mål. Det tok oss akkurat 2 timer og 43 sekunder. Det var flott kryss utover med flere mulig "veivalg". Endelig litt taktikkeri i løpet. Vi startet bra og var blant de fremste båtene. Sofie var foran, men vi seilte fra dem på kryssen utover og var først rundt Lille Svartoksen. Så ble det platt lens. Vi seilte med spridde seil mens Sofie og noen andre heiste spinnaker. Sofie tok fra oss inn mot rundingsbøyen og var like foran oss da vi runda. Vi klarte igjen å ta fra dem på kryssen og var først rundt Svartoksen. Så var det platt lens igjen og denne ganga var det betydelig mindre vind og vi var redd for at det gode forspranget skulle bli helt oppspist av de med spinnaker (i hvert fall Sofie og Caro II). Sofie tok fra, men ikke ikke nok og som sagt det holdt det heller ikke for Caro, men det viste vi ikke før resultatet ble lest på Molostua etterpå.
Vibeke kalte det et kjedelig løp da hun annonserte det, men regattateknisk var det faktisk det beste løpet vi har seilt i år. En måtte ta avgjørelser, valg og slag som avgjorde seilasen og ikke bare å seile i kø etter hverandre i ei gitt løype.
Vinden blåste fra 8-20 knop, men vi var uheldige for de 20 knopene falt på de andre som var bak oss og vi hadde nok maks 16 og det på kryssen. Vi skulle gjerne hatt de 20 på lensen innover. Ombord i dag var Tonny, Wenche, Skage, Eirik og Bernt.
Vi hadde ikke kamera med i dag, men med telefonen tok jeg dette. Alltid hyggeig å ha båtene bak oss.

onsdag 9. juni 2010

Enda en flott tirsdag




Det ble en enda en nydelig kveld ute på fjorden. Vind kom fra nord og siden mer nordvest.Vi startet ved grønnstaken og fikk kryss innover mot bøye 1 ved moloen. Babord runding og tid for litt genaker seiling ut mot Lille Svartoksen. Vi hadde ikke satt genakeren het rett og strevde litt før den kom opp. Godt samarbeid ombord så kunne vi også fly genaker, men god tid før Lille Svartoksen hadde vinden dreid så det var bare å få ned genaker å begynne kryss for å runde babord på Lille Svartoksen. Vi seilte så mot Breigrunnen og på dette legget hadde de andre båtene igjen genaker eller spinnaker oppe, mens vår lå i en krøll nede i båten. Jeg legger ved noen fine bilder av de andre båtene som seiler fra oss med spinnakere og genakere.....
Etter runding Breigrunnen var det kryss rund Hernesskagen og leia inn til mål.
En grei tur seilas, men litt mye rette legg med litt stikk i skjøte og få slag som setter seilerne på prøve. Vi seiler i tog fram og tilbake melllom rundingene.
Spenninga i dag var kampen med Tora ut til Svartoksen, men så seilte de fra oss med spinnakeren. På vei mot mål tok vi sterkt inn på Mås og trodde kanskje vi skulle klare dem, men de slo oss med 15 sekunder. men slik vi så det tok vi nok Sofie på det siste legget. Men noen særlig god plassering ble det ikke. Kanskje en ide for oss å trene mer genaker.....
Ellers har det blitt sene dager ombord de siste dagene, problemer med septik(tett), varmvannstanken (lekasje) og varmen som ikke vil gå. Det er ikke hyggelig når turseilinga tar til. Mandagen gikk med til den minst hyggelige jobben septiken..... Nå er den åpne og rein. Tirsdag etter seilasen fikk vi satt inn igjen varmsvannstanken som vi hadde fått sveisa og nå fungerer den og er tett og sannelig fant vi også feilen med varmeapparatt også. Dritt i tilførselen. Alt dette streve for det som er tett og etterpå bare for det ikke er tette. Men nå er åpningene på rette steder og det er tett der det skal være tett. Vi ser fram til turseiling.

onsdag 2. juni 2010

Fantastiske seilingsforhold og artig løp


Det heter at skal du ha gjort noe som krever vindstille i Bodø så gjør det på tirsdag for da er det tirsdagsseilas. Det gjaldt ikke i går, mens i dag onsdag var det helt vindstille i Bodø. Tirsdag var det meldt vind som skulle vare hele kvelden og komiteen satsa på et langt løp: Start ved grønnstaken ved Langstranda, til mål /start bøye ved moloen ut til og opp Hjartøysundet til Toftbåen oppe ved Bratten. Denne ble runda babord og så seilte vi rundt store Hjartøya og inn til mål ved Breivika/Moloen.
Vi fikk en god start og ved første runding leda vi og holdt godt unna ut mot Hjartøysundet. Vi hadde fulle seil og det blei nødvendig å reve da vi skulle krysse opp Hjartøysundet. Det var da det gikk galt. Vi skulle rulle inn genuaen og den ville ikke inn. Vi ble liggende å rote med den så lenge at de fleste av konkurrentene var langt foran da vi endelig fikk det til. Alltid noe og lære (for eks smør svivelen i toppen høst og vår når vi skifter seil). Genuaen passe inne så var det bare å komme i farten igjen og vi begynte å seile inn på de andre. Noe før Toftbåen kom vi rett bak Caro II. Jeg viste at de aldri ville slippe meg forbi i lo, og trodde vel egentlig ikke jeg skulle klare å seile fra ham i le. Men vi la oss litt ned og fikk fart og så glei vi forbi i le. Det var dagens opptur. Før rundinga hadde vi tatt forbi Mås (en annen Bavaria 33) og lå i kjølvannet til Tora. På sløren utover seilte vi med omtrent samme fart. Når vi skar opp litt fikk vi litt mer fart og så ut som vi gikk fra, men når vi falt av mista vi fart og var likevel bak dem. Alle de første båtene valgte å gå utenom Skipsholmen. Var det lønnsomt? Eller vant Lerke og Caro II på å gå innenfor? De slo oss i hvertfall. Like før runding av Hjartøya ved Paradisbukta kom vi innenfor Tora og var kanskje i ferd med å ta forbi da de måtte jibbe og vi hadde spridd motsatt av dem. Men da nærma vi oss så ei grunne og i usikkerheten om hvor dypt det var gav Tora oss ”plass for land” slik at vi ikke gikk på. Dybdemåleren viste 4 meter. Var vi i faresonen??? Det som ble dumt for Tora var at denne manøveren også gjorde at vi kom i lo og seilte fra dem. Det ble kanskje en litt ufortjent 4. plass. Men i og med vi ikke ble protestert på så. Jeg takker Tora for kanskje å ha redda oss fra grunnstøtning, og beklager at jeg tok fordel av det. Skal studere kartet bedre neste gang og hvis du sier protest ta en 720. Når vi først var forbi Tora holdt vi dem bak. Men det holdt altså ikke mot Lerke og Caro II og dessuten var Sofie foran oss. En 4. plass som kanskje burde vært Toras. Vi var mange ombord denne ganga: Wenche med Skage, Lena, Tonny, Berit og jeg. Men det er i en slik seilas Bavaria vinsjene kommer til kort. Den store genuaen blir for tung å få inn for jentene. Men vi fant fin løsning på det ved at vi byttet på roret i slagene. Det var sol hele kvelden og vind mellom 10 og 16 knop fra nord. En kjempe flott seilas som vi brukte i underkant av 2 timer på.
Har ikke fått bilder fra seilasen og legger med et fint et fra Vestfjordseilasen i fjor.

tirsdag 1. juni 2010

og så er vi på youtube også

Jeg hadde meg en halvtimes hvile/søvn pause mellom 2-3 på morgenen og da jeg sto opp var sola kommet godt opp vi gikk i jevn fart og jeg måtte ha noe morgen musikk og det var så flott jeg måtte filme det. Her kan du se det.

En moderne shorthandseilers dilema....


Det er ikke lett å seile shorthand i disse moderne tider, en skal selvfølgelig holde båten i fart med skjøte og ror, men uten mat og drikke duger helten heller ikke, og så må en jo holde kontakten på mobilen, til blogg og supportere og bli oppdatert på det siste på leaderboard......

Vi ble nr 3 i Softspring NOR 2010 regattaen




Lørdag kl 14:05:41 kom vi inn etter drøye 23 og en halv times seiling. Den siste halvtimen ble en kamp om det vi trodde var første plassen i seilasen. Vi kom samtidig med Tora like innenfor Svartoksen. De kom med spinnaker og vi med gennaker og når vi møtes kunne de sette rett kurs på mål, mens vi for å holde fart i båten må skjære opp litt i vinden. Det blåste bare rundt 6-8 knop og det var for lite til å ta fatt i båten vår og Tora kom 5 min før oss inn. Egentlig hadde vi veksla om første plassen største parten av veien inn fra Fleinvær da de tok oss igjen. Vi valgte rette veien med spredte seil og holdt litt fart i båten hele veien inn. Tora lå et par ganger mer stille enn oss for så å ta det igjen med mer fart og rett kurs. Det ser ut til at vi bare må få oss spinnaker. Men det ville ha gitt oss 0,01 mer LYS så vi måtte ha vært en del minutter foran Tora da.
Men det ble ingen første og andre plass for oss heller, for mens vi seilte innover hadde vinden lenger ute økt betraktelig og denne vinden blåste Caro II innover med større fart enn noen av de andre båtene. Caro har LYS-tall 0,05 lavere enn oss og den omregna tida da de kom inn 52 min etter oss viste seg å være 15 min bedre enn vår............ Så ble det altså en 3. plass.
I den lille vinden som var gjennom hele løpet regna jeg Caro II som den som absolutt hadde best sjanse for å vinne seilasen, men de hadde ikke markert seg på trackingas leaderboard heile seilasen og kom derfor som en overraskelse. De vi hadde konkurert mest med på leaderboarden var Lucille og Klimaks og Klimaks slo vi med ca et minutt og Lucille med noe mer.
Vi gleder oss over at det var en flott seilas med flotte opplevelser. 3. plassen og at vi ledet så mye av seilasen betyr at vi seilte godt. Legger ut noen bilder. Bildet som vi tydeligvis ikke har tatt selvtok fra Liv Johansen fra Havhesten. Det er tatt på vei fra Værøy.