lørdag 17. juli 2010

Makrell og rabarbrasuppe



Nå ligge mi på Fenes på Landego. Her ligger 3 andre seilbåter og det er uvant. Guttene i nabobåten var ute å fiska i går og vi fikk makrell. Så hadde vi rabarbra fra Steigen. Tenk det blei makrell og rabarbra suppe. Det er tradisjonskost på Sørlandet på forsommeren. Nå kom det sammen med en sommerdag med enda mer barbeint seiling og god sommerfølelse.
Men vi starta i går med å bli overrumpla av en ganske kraftig vind. Han kom med kulingsstyrke ned av Brennviksfjellane. Og vi trodde vi bare skulle ut i litt vind. Men med en gang vi var i Ola Persundet var kulingen over og vi fik fin slør i laber - frisk bris. Men det holdt ikke helt til Landegode. Vi måtte kjøre litt motor inne i mellom. Men været ble bedre og bedre og igår gikk vi opp på en av småtoppane rundt havna her og så solnedganga over Lofoten. Nydelig, nydelig. Nå er det tid å sette seg ut i morrasola.
Landegokjerringa hilser.

fredag 16. juli 2010

Barbeint seiling



Da jeg lærte seiling på sørlandet, dvs på Askerøya i Tvedestrand, var det i A-jolle. Mi A-jolle var kjøpt billig fra Fredrikstad og uansett hva vi gjorde med dn ble den aldri tett. Det lønte seg derfor ikke å ha sko på seg når en seilte så jeg seilte alltid barbent. Slik var det også med Gazella, en seilte den best barbeint. Her i Nord-Norge er barbeint seiling ganske sjeldent og en forbinder seilinga også sommerstid mer med ullstilongs etc. Da vi hadde seilt to somre i Lofoten med den første båten vår ser Erik og Andreas stengt på meg og sier: "Pappa, vi vil ikke ha en sommer til i ullstilongs!".
I går var det sommer her og jeg sto barbent til rors, og det vekker gode minner i meg og er en flott opplevelse.
Hele ondagen lå vi i Helnessund, en rolig dag og nå har jeg lest ut "Vi,DE DRUKNEDE". Og holder på med forfatterens etterord og komentarer. Ei bok å anbefale. Så var vi også på besøk hos Fies familie og feira bursdagen min sammen med dem.
Så til gårdsdagen, det var meldt om sol og fint vær så vi planla familietur. Ragnhild og Vegard kom ombord med barnebarnet Vilde og ho Maren (niese). Vi hadde vurdert Husøya som et mulig seilmål, men endte opp i Brennsund og Breivika. Skyene forsvant tidlig og det ble sol fra skyfrihimmel. Vi fikk fin slør nedover gejennom Ola Per sundet og inn til Brennsund. Vi ankra opp i Breivika, tok jolla i land og gikk tur og siden grilla på stranda. Vi gikk gjennom Vettøysundet hjemover og fikk en fin kryss nordover til Leinesfjorden og seilte inn fra nord til Helnessund. Det var på denne seilasen jeg hadde gleden av å seile barbeint og kjenne i hvertfall for en dag at det var ordentlig sommer.

tirsdag 13. juli 2010

Kuling og storm


Søndagen begynte ikke så veldig godt, en merkelig lyd fra motorrommet, røyk eller noe sånt som velta ut når motorlokket ble åpna. Heldigvis det var damp. Varmvannet vårt er blitt vel varmt og hadde smelta vannrøret så damp og varmt vann sto utover. Det gav seg mye når pumpa ble skrudd av. Men det krevdes umiddelbare tiltak. Tetting. Hadde heldigvis en stopptapp fra siste reparasjon.
Så hadde vi en fin tur over til Bogøy med seiling på den siste delen. Etter middag tok vi fram syklene. Solveig fikk en levert på brygga og vi hadde våre i lasterommet. Vi sykla til Leinesfjord og besøkte Fies familie, kaffe hos Geirs og seinkvelds hos Ragnhilds. Vi sykla tilbake kl 23:30, det var enda 19 grader og vi sykla i kortarmer og shorts. En godværsdag i hvertfall.
Mandag morgen fikk jeg kjøpt deler og reparert varmvannet. Vi planla å gå til Nordskot. Det var meldt kuling, men vi regna med å være framme før den kom. Vi satte seil etter Engeløybroa og seilte ut over Flaggsundet. Det var mye tullevind, og etterhvert økte den til kuling. Vinden kom rett mot oss og vi fant det best å gå for motor. Men vinden fortsatte å øke og passerte snart 30 knop, men vi fortsatte. Det så faktisk bedre ut lenger ute. Vinden økte opp mot 40 kn og da han så enda verre ut lenger ute bestemte vi oss for å snu, det var lettere å gå med vinden og Bogøy ville være ei mye mer beskytta havn å komme til. Lenger inne i fjorden blåste det sjørokk og vi målte opp i 44 knops vind. Det gikk greit, men har aldri opplevd slik vind ute i båten. Da vi kom til Bogøy var det ganske stille, vi lurte på om det hadde gitt seg. Men senere kom kulingen for fullt over oss, vi målte stadig over 30 knops vind til tross at vi lå godt i ly. Lenger ute så vi sjørokket. Det var godt å være trygt i havn.
I dag har vi prøvd oss på samme strekningen om igjen og fikk fin seiling. Seilte gjennom Grøtøyleia og helt til Helnessund. Her har vi lagt oss til. Vi har tatt opp kapellet, det skal regne hele morgen og vi planlegger å ligge her i morra.

lørdag 10. juli 2010

Henningsvær, Svolvær, Risvær, Tranøy, Ulvsvåg, Presteid, Buvåg, Straumsvåg og Skutvik





Det blir ikke så mye seiling, men mange fine plasser og litt av hvert å se på på tur i Nordland
Vi seilte litt utover mot Skrova på onsdag, torsdagen fikk vi vinden foran noen store byger og fikk god seiling fra Svolvær til Risvær. Andre fikk disse bygene på andre sida av fjorden og vind med dobbel styrke. Prisen for vinden var regnvær, og de på andre siden av fjorden fikk betale dobbelt med kjempebyger. Fredagen fikk vi seile mellom Ulvsvåg og Presteid. En fin kryss. Og i dag lørdag fikk vi litt vind og seiling i Økssundet på vei til Skutvik.
Vi har hatt mannskapsbytte, Geir gikk i land i Svolvær torsdag morgen og Andreas dro hjem med buss fra Ulvsvåg. Solveig kom ombord på Tranøya. På vei fra Ulsvåg prøvde to granmeis å mønstre på, men den ble funnet for lette til jobben.
Fjordene koker av småsei for tida, over alt vi har vært kommer seien opp. Helt tett til båten og inn under bryggene, det er som å seile i matfatet. Så kunne vi ikke la være å forsyne oss og ha litt til kvelds en dag.
I Henningsvær fikk vi Hovde Maritim til å skifte kabelen til vindinstrumentet så nå kan vi se hva slags styrke det blåser.
Svolvær er Nordlands dyreste havn, kr 200 uten at de har en do å tilby. Og det er så grunt at det er få plasser for seilbåter. Fy for en service og slik har det alltid vært. Men det er blitt ganske fint rundt havna med spennende nye hus og torvet er blitt bra.
Risvær er en liten perle på kysten vår, men vi var der på fjære sjø og turde ikke seile gjennom. Men vi var og så på handelsstedet og gikk en kort tur.
Tranøy er veldig fint å komme til, utendørsgalleriet er jo alltid åpent, selv for oss som kommer så sent til havn. Vi var heldig og fikk sol om kvelden og nøt det.
Så ble det en spesiel tur innover fjorden til Presteid og Hamsun senteret. Det er spesielt å seile mellom øyer som er helt dekt av furuskog. Og her er laguner som en kan gå inn i også.
Hamsun senteret var virkelig verd besøket. Jeg har alltid syntes at bygget var stygt, men nå forstår jeg mer av det og utstillingene gav en flott innsikt i Hamsuns forfatterskap og galskap. Men en trenger tid for å oppleve det og jeg tror en kan komme igjen og igjen og oppleve nye ting og se nye sider ved Hamsun.

tirsdag 6. juli 2010

Kjerringøy til Henningsvær




Det var mange seilbåter i havn på Kjerringøy mandag, 10 gjestende. Det var også en annen Bavaria 33 CR og jeg var borte og fikk en ide til forbedringer av vår egen båt. Så blir det alltid en prat når seilere treffes....
Jeg skrev ikke noe fra søndagen bare bilder, men det må sies at konserten med Olav og Lars Bremnes i Kjerringøy kirke var meget bra. De hadde gjort et meget passende utvalg av sanger og hadde svært godt følge på gitar og kontrabass. Vi trivdes.
Men vi skulle videre og satte seil mot Nordskot. Der kom vårt nye mannskap ombord Andreas og Geir og så bar det over Vestfjorden. Det var lovet stivkuling og i hvertfall frisk bris. Vi så litt bris, men ellers ble det en tam forestilling i skiftende vær. Sol og regn og på slutten grafsette sjø og vind som døde. Så gikk vi for motor siste stykke. Det har blåst en del etter at vi er kommet i havn, men ingen stiv kuling.

søndag 4. juli 2010

Ut av Saltstraumen og turist i egen by




I dag gikk vi ut igjen gjennom Saltstraumen, enda spennende når det er slikt som en vanligvis ikke gjør. Men straumen var nesten kjedelig rolig i dag. Fra Saltstraumen gikk vi til Bodø og la oss på ei av gjestebryggene. Det føles som å være turist i egen by når en ligger slik og det er ok å ha et sånt perspektiv av og til. Bodø er enfin by å være turist i.
Andreas kom og spiste grøt med oss og brakte med aviser og vi hsdde et par andre kaffe gjester ombord også. Så gikk turen til Landego. Det ble en rein motortur i vind stilla. Heldigvis hadde vi fått seilt på Salta og inn til Bodø i flott vind.
Og så ble det litt reparasjonsarbeid i dag også, landstrømmen vil ikke funke. Det endte med at jeg lagde en ny overgangskabel. Men tar litt tid å fine feilen og så utbedre den. Jeg ville heller lese i den nye boka mi: Vi, DE DRUKNEDE av Carsten Jensen. Veldig interessant bok fra en liten dansk by med sterke skipsfartstradisjoner.

lørdag 3. juli 2010

På seiltur til Fauske...




Fauske er et sted en kjører forbi i bil, maks et kort stopp for å handle litt mat til veien eller noe slikt. I dag seilte vi dit, Fie ville gå på kunstgalleri og på antikvitetsbutikk. Vi hadde en fin bris til å krysse innover på og seilte forbi Skjerstad før tida tvang oss til motorgåing. Men utover fikk vi igjen fin motvind. Vi fikk bra høyde og fin fart og vinden var så stabil en kunne bruke autopiloten til å styre. Sola har skinne hele dagen og det har vært godt å være på fjorden.
Middagen kunne vi nyte under seil i 5 knops fart.
Så kom vi til Skjerstad, bare en kort pause før vi måtte gå opp for å se spillet "Ragnhilds drøm". Det ble en flott opplevelse. Jeg hadde tatt med to gensere og jakke og måtte ta det av alt sammen. Sola varma og og det gjorde det flotte spillet også. Heile bygda så ut til å være i aksjon, barn, unge voksne og eldre. Det var dans og sang og musikk, hester og båter. For 35 år siden var jeg første gang på Skjerstad, den kalde sommeren 1975. Jeg besøkte Gjermund Gryt. I dag spilte han Trollfinnen i stykket. Vi hadde studert sammen et år på teologistudiet den ganga. Neste søndag blir han ordinert til prest i vår kirke. Tenkte mye på det under spillet der han representerer den gamle troa som må vike for det nye.

torsdag 1. juli 2010

Gjennom Saltstraumen


Saltstraumen er beryktet for sine krefter og voldsome vannmaser som skal ut eller inn gjennom et trangt løp. Å gå gjennom med småbåt kan bare gjøres når strømmen snur og er på det svakeste. Vi hadde funnet ut tida for det og hadde planlagt dagens seilas deretter. Plotteren vår oppgav litt anna tid for skiftet enn det vi regnte ut fra tabellene fra turistinformasjonen. Vis satsa på turistinformasjonen og var der 30 min før selve skiftet og strømmen så helt rolig ut så gikk vi gjennom. Nokså vanlig til vi hadde passert brua, der innenfor fikk vi smake strømmen noe mer, den tok tak i båten og heiv på den, men ikke mer enn at vi fikk retta med roret. Det gikk bra, spennende å ha gjort det. Så gikk vi til Naurstad og la oss på Artic Sport. Ikke ofte vi går innover i fjorden, målet er Skjærstad og Ragnhilds Draum i morgen.