onsdag 28. september 2011

Frisk avslutning på tirsdagsseilasene



Med vind opp i 25kn, noen regnbyger og sol ble det en frisk avslutning på årets tirsdagsseilaser. Det var meldt godt med vind som skulle holde seg eller øke og løpet ble lagt fra Moloen til Lille Svartoksen, tilbake til Moloen, ut til bøyen ved Siriskjær inn til grønnstaken på Langstranda og i mål ved Breivika, alle rundinger babord. Det ble kryss start og vi kom rimelig greit ut og var fremst av båtene da vi var kommet utover mot Langdragene og runda Lille Svartoksen klart først. Det blåste noen ekstra kast ved rundinga og vi fikk god fart innover . Vi hadde et rev i storseilet og godt innrulla genua på kryssen. Vi rulla ut genuaen på lensen da vi hadde fått opp spribommen . Det gikk med rundt 8 knop innover. Ny kryss ut over og runding bøyen ved Siriskjær. Derfra var det en flott slør med skikkelig vind. Vi holdt 9 knop et godt strek, men vinden tok oss også nesten i vindøyet et par ganger da vi ikke var raske nok til å slippe ut på storseilet i kastene. Vi jibba etter Grønnstaken , og lensa mot mål. Vi var rundt 4 ½ min foran Caro 2 i mål, men de slo oss likevel med sure 20 sekunder. Etter oss kom Lærke. Det var tredje seilasen på rad at vi seiler foran hele seilasen uten å vinne. De andre båtene med ca same LYS som oss var bak Caro og Lærke i mål. Om bord i dag var Eirik, Magnus og Bernt.
I den største klassen var Swai igjen suveren vinner, Flott å se dem heise spinnaker og skyte fart.
Så ble vi altså nr 2 i serien for tredje året på rad. Vi får være fornøyd med det.

Neste tirsdag seiler jeg ut fra Athen sammen med Jan Eirik. Det blir litt varmere.

onsdag 21. september 2011

Flott seilas i et fantastisk lys.


Sol og vind, det er flott seilvær. Vi starta ute ved langstranda i dag for å krysse opp mot bøyen ved Moloen. Vi la oss opp mot land for å få god høyde, styrbord halse og fri vind, og klarte å komme oss først ut. Vi klarte å komme til bøyen uten slag med å presse noe ekstra i vindkastene som kom jevnlig. Vi runda først og siden det hadde blåst rundt 17 knop på første legg bestemte vi oss for å la spinnakeren ligge og spri genuaen. Vi fikk grei fart på det, men angra oss særlig siden vind straks etter runding var en god del svakere. Neste runding var babord på bøyen ved Siriskjær. Deretter kryss tilbake til Moloen og runding styrbord for slør ned til grønnstaken på Langstranda. Babord runding og så kryss til mål ved Moloen. Selv om vi seilte foran hele seilasen og var først i mål holdt ikke denne ganga heller til mer enn andre plass. 2 min  foran ble til 1 min bak med 0,05 i forskjell på LYS. Men flott seilas var det. Sola skinte gjennom skyer og farva alt med gylden glød. Dessverre hadde vi ikke kameraet med og telefonen klarte ikke helt de skarpe kontrastene, men vi fikk nå et bilde av de andre båtene bak oss. Om bord i dag var Tonny, Magnus, Fie og Bernt, godt jobba mannskap. Vi har sikra oss 2. plassen i 2011 serien.

onsdag 14. september 2011

Først i mål, men det ble bare en tredjeplass


Det var lovet noe mer vind en det som slo til så løpet ble litt forkorta for oss i minste klasse på denne ukes tirsdagsseilas. I dag var det Ove, Tom, Magnus og Bernt som bemanna Spleis. Seilasen starta ute på Langstranda og vi kom oss godt ut og begynte krysse opp mot Moloen og runding av ytremål/startbøye ved Moloen. Vi runda først der oppe og fikk opp spinnaker og satte kurs mot Lille Svartoksen, dvs vi skar litt på vinden og hadde kurs mer mot Eholmen. Og fikk til en fin jibb av spinnakeren og skar så mot Langdragane før vi igjen jibba og fikk fin kurs og fart mot Lille Svartoksen og lå med god margin til de andre båtene. Spinnakeren tok vi i det vi runda Lille Svartoksen og den ble hengende litt bak oss nesten som en stoppefallskjerm før vi fikk dradd den inn. Det likevel ikke full stopp for vi fikk den ganske raskt inn og genuaen ut og fikk fart i båten. Det var nå en kryss inn til mål ved Breivikbrygga. Vi holdt Caro og Lærke bak oss, men med LYS 1,08 har de 6 minutter til gode på oss etter 100 minutters seiling. Vi var nesten 3 minutter foran Caro og drøye 4 foran Lerke etter at vi hadde seilt 1t26 m 58 s. Det holdt ikke mer enn til 3. plass. Men vi var fornøyd med seilinga, får spinnakeren flott til å stå og har taket på jibb etc. Litt mer trenning på å ta den ned kan sikkert styrke oss. Men en del av de taktiske manøvrene var absolutt noe vi vant på og kunne seile på fribane hele seilasen.Takk til mannskapet for flott innsats.
Det begynner å spisse seg til rundt 2. plassen i serien i år. Vi har 123 poeng og Tora 120. Vi må jobbe hardt for å holde dem bak oss på de to siste seilasene ellers tar de oss. Spennende akkurat som i fjor da vi avgjorde først på siste seilas.

Som vanlig passer vi på å ta noen bilder av de andre båtene når vi har dem bak oss, foran var det ingen.



fredag 9. september 2011

Masse vind og regn, men det varte ikke.

Da vi møtes til skippermøte tirsdag blåste det sterk kuling. Etter værmeldingen skulle kulingen vare kun kort tid. Det ble derfor bestemt at en skulle utsette starten med 20 minutt. Det regna sterkt også, men etter ventetida var over hadde det både løya og det regnte mindre. Med meg denne kvelden var Tom Shetland, som også seilte sist og Ove som møtte opp på skippermøtet.
Vi satte to rev i storseilet og hadde genuaen godt rulla inn. Bare tre båter i vår klasse hadde vågå seg ut og vi var sist ut av disse. Første legg gikk til Lille Svartoksen og bb runding. På kryss ut tok vi først ut et rev i storseil og så rulla mer og mer ut på genuaen. Ved runding var genuaen helt ute og siste revet i storseilet gikk etter runding. Vi seilte fra Sofie på første legget, men strevde hardt med Caro 2. Vanligvis seiler vi fortere enn dem i så mye vind, og det må vi siden vi har 0,06 høyere LYS-tall. Heller ikke på sløren mot Røssøy/Skagleia kom vi i hekken på dem. Etter runding Røssøy seilte vi med spridde seil mot mål. Vinden løya enda mer og vi sleit med Caro heile veien. Først da vi gikk over mål hadde vi en overlapp på dem, men de var foran. Jeg sa til mannskapet da vi begynte på siste legg at vi ville få problemer med Caro: "De vil aldri slippe oss forbi". Vi hadde ikke forberedt spinnaker seiling pga den sterke vinden, men trodde vi skulle kunne seile noe fortere enn vi gjorde med spredde seil. Det gikk vel prestisje i dette etter at jeg hadde skrevet etter forrige seilas at vi var glad for å være før dem i mål selvom vi ikke slo dem på LYS-utregninga. I hvertfall fikk vi beskjed: "Hadde dere seilt forbi oss hadde vi heist spinnakeren". 10 sekunder skilte oss i mål, men de vant med 5 minutter, dagens trøst får være at vi var 15 minutter foran Sofie og trygga 2. plassen i serien litt mer.

onsdag 7. september 2011

Landego rundt







Å ha seilbåt byr på mange muligheter. Lørdag dro jeg til Helligvær for å ha gudstjeneste på søndagen. Helligvær har heldigvis sin egen organist og det flotte er at han gjerne blir med på seiling over til Landego for å spille på gudstjeneste der. Så da gudstjenesten, kirkaffe og Kirkevalg i Helligvær var ferdig dro vi av sted. Vi hadde ikke så mye tid på oss og gikk for motor ut av været og gjennom Lyngvær. Da fikk vi en fin kulings seilas mot Landego. Dessverre en skarp kryss i mye motsjø. Så vi måtte ta seilene og starte motoren før vi var helt inne for å rekke gudstjenesten kl 15. Det var samme prosedyre på Landego: gudstjeneste, kirkekaffe og kirkevalg. Bare den forskjellen at kirke kaffe på Landego er en klasse over Helligværs.
Etterpå dro vi inn til byen, greit og ha en orgelkyndig styrmann. Jeg gjorde et mannskapsskifte Unn Kristi og Eyvind ble med ut til Landego igjen. Vi skulle gå ha den årlige turen jeg arrangerer for kirkelige kolleger. Denne ganga ble vi bare 3. Det var meldt en del regn, det var kanskje derfor vi ble litt få, men regne holdt seg vekk og vi hadde en flott tur både i båten og da vi mandagen gikk rundt Landego. Det er en kjempeflott tur, men forholdsvis tung. Gjennom ura under Kjerringa og veien mot Ramsvik er den tyngste delen og vi starta med den. Greit å ha litt lettere gange på veien fra Kvig til Fenes som avslutning.
Litt spesiell avslutning på det hele: da vi skulle gå fra Landego var tåka så tett at vi ikke så neste lys i ”lysløypa”  sørover fra Fenes når vi var ved det første (det var blitt mørkt). Så tett at vi snudde. Men etter  ca 15 min var det igjen klart. Og vi gikk av sted igjen. Det lå enda tåke inne mot Bodø, men vi satsa på at du skulle lette, det blæste litt og tåka var veldig lav. Det letta ikke helt og vi måtte gå gjennom en tåkebank men vi så hele tida åpen himmel over oss. Det var litt merkelig. Legger ut noen bilder fra Landego rundt.

søndag 4. september 2011

Enda en stille tirsdag

Det var lagt opp optimistiske løp, annonsert på nettet ut fra værmeldingene. Men da tirsdagen og skippermøtet kom var vinden vekke og det ble ikke bedre til starten. Det så ut til å være mer vind lenger ut så starten gikk på Langstranda og første runding var Breigrunnen. Vi valgte å seile tett langs land og fikk litt medstrøm slik at vi holdt ca en knop. Etter 45 min begynte det å komme utålmodige meldinger på vhfen om vafler som snart kunne være ferdige. Men komiteen holdt ut. Jeg må innrømme at jeg forstod og var enige med de som ville avslutte. Men det er egentlig ganske interessant at 12 båter legger seg ut på fjorden og lar seg drive av strømmen i en time, og ingen tør å starte motoren og si dette er bare tull. Etter en time fikk vi vind og da lå vi fremst av alle båtene sammen med Caro 2. Selv om max tida var satt til 21:00 ble løpet forkorta til å bare å runde Breigrunnen og så i mål ved Langstranda hvor vi starta. Vi seilte tett på Caro hele veien. Det var kryss ut skagleia og litt mer stikk i skjøtet ut mot Breigrunnen. Det var runding styrbord og slør tilbake til vi var rundt Hernesskagen da var det lens og spinnaker seiling. Vi gikk forbi Caro etter runding og holdt dem godt bak oss, men ikke langt nok til å slå dem etter LYS-beregning. Men vi var likevel svært fornøyde. På så lite vind har vi alltid strevd og som regel vært langt bak Caro. Spinnaker seilinga går også bra nå. Det var bare Caro 2 og vi i vår klasse som klarte maxtida, men seilasen ble likevel tellende fordi alle i storklassen fullførte og dermed mer enn halvparten av seilasen. Vi var glad for det, men om det er rettferdig vet jeg ikke. Ombord denne ganga: Tom fra Shetland, Magnus og Bernt. Flott innsats.

lørdag 3. september 2011

Hollænderen 2011





Lørdag morgen gikk starten for Hollænderseilasen. Rundt 300 båter var meldt på, men bare 8 i den klassen vi skulle seile. Skøytene føler seg ikke så godt behandla i selskap med de raske regattabåtene, noe jeg selv så ved at de ikke klarte å sette opp resultatlista før etter at vi hadde purra flere ganger neste morgen. Slikt holder ikke og derfor har Colin Archer klubben begynt å arrangere sine egne regattaer og nå var det bare en klasse med 8 veldig forskjellige båter i en klasse.
Seilasen starter på østsida av fjorden utenfor Son, seiler over fjorden rundt en bøye og vest for øya Mølen. Alle må være utenfor noen grunner ved Horten og så er neste runding på Hollænderbåen. Derfra seiler en over fjorden og på innsiden av Rauer. Etter Rauer kan en velge om en går på innsiden eller utsiden av Sletter. Men oppe ved sør enden av Jeløya må en være på østsiden av en stake. Det betyr at en holder seg på Østsida av fjorden. Målgangen er helt ved nordenden av Jeløya.
Vår klasse starta først og vi kom oss bra ut, etter å ha meldt inn runding på første bøye ledet vi klassen. Men bak Mølen fikk vi problem i vindstilla og det er ikke så lett å få de 25 tonnene i siget. Da vi fikk vinden var flere av de andre skøytene allerede ute i fjorden. Vi vurderte det som lønsomt pga sterk motstrøm å ikke gå for langt ut i fjorden og ut fra referat fra andres seilas kan det ha vært rett, men da vi endelig nærma oss Hollænderbåen snudde vinden og løya betraktelig. Vi fikk en vanskelig kryss mot bølgende og tapte mye rett før runding i forhold til de som var et stykke foran oss. Sammen med oss lå ei skøyte med vet tall 0,98 mot vårt 0,87, og med den holdt vi følge.
Endelig runding og vi kunne sløre og lense innover fjorden med litt medstrøm og etter hvert god vind. På vei inn mot mål tok vi 19 minutter inn på Mohawk som fikk plasseringa foran oss. Det ble bare en 5. plass blant de 8 båtene som starta. Men vi var tross det fornøyd med seilasen.
Neste dag ble det en ny seilas, fra Son til Oslo, ikke en slik med resultatliste, men gøy likevel når så mange av de 300 båtene seilte innover omtrent samtidig. Det gikk fort, det blåste en god kuling rett inn fjorden og mens de fleste andre valgte reva seil eller å bare gå med et seil seilte vi med alt vi hadde å sette opp og gikk innover med 8-9 knop. Det var gøy.