lørdag 31. mars 2012

Carpe diem


En må sandelig slå til på de gode dagene ellers er de borte før en får sukke for seg. Det har regna og sludda i mange dager. Men det var meldt noe finere vær fredag og det ble mye bedre enn venta, ja, helt topp seilvær.

J I og Svein Tenggren er folk det er lett å be med seg og etter flere kvelder med jobb kunne jeg stikke fra jobb i 1tida. En time etter seilte vi for gennaker ut moloåpninga i NØ vind og 5-7 kn fart. Siden det bare var en tur for moro, kan en seile der hvor det er moro, dvs den kurs som gir best fart. Det endte med at vi passerte Hausen og gikk mellom Sjursholmen  og Grønnholmen. Alt på et legg, så jibba vi og sløra ut på Saltenfjorden før vi tok ned gennakeren. Vi kryssa opp forbi Kirkegrunnen og Fiskegrunnen for å runde Breigrunnen. Rundt Breigrunnen prøvde vi oss med litt pilking om mulig å få en fiskemiddag. Men det var lite som nappa etter krokene våre annet enn bunden.
For å ikke komme for tidlig inn (for da er jo turen slutt) runda vi Lille Svartoksen også. To andre båter var ute en Bavaria 32 (Hege Kvalnes?) og en Hallberg Rassey (Enno og Karin?), vi så dem bare på lang avstand.
Ellers var det mye ørn ute og det er alltid fascinerende, og nå har jeg endelig fått et kamera som kan fange dem selv på litt avstand.
Da jeg våkna til snø i dag var jeg glad vi fikk denne turen i går.






Og her kan du se på et kart hvor vi seilte: http://www.endomondo.com/workouts/45352223

mandag 5. mars 2012

Vinterseilas til Helligvær






Snøen svikter oss, men sjøen er alltid der. Nå var jeg sugen på å komme meg ut, og alt lå til rette for en overnattingstur. Helligvær er alltid et passe mål, noen timer ut og noen inn. Synes det var greit med et sted med strøm til oppvarming og lys når det er så kaldt. Batteriene liker også litt ladning. De er kalde og jeg seiler alene og trenger autopilot mm.
Det tar litt tid før jeg finner roa i båten på en vinterdag. Autopiloten vil ikkje styre, oppfører seg som en førstereisgutt som tar altfor store svinger og kommer helt ut av kurs. Men ei stund fungerer den heilt flott, og jeg skulle aldri tatt over selv, for neste gang jeg har bruk for den, svinger den rett 90...
Så får jeg holde roret sjøl..... det går bra det og, men litt brysomt når jeg skal lage te og spise. Men er en aleine så er det bare å klare seg. Det er slør og lens hele veien. Seiler først ut forbi Paradisbukta, setter så kursen mot løkta i Lyngvær. Må holde litt lenger mot N, for at seilan skal stå. Seile gjennom Lyngvær og over mot Vetterøy, og inn mot kirkegården.
De to ørnan som holder til på Vetterøy flyr over og vokter området, jeg passerer det gamle reiret deres og lurer på om de kommer til å bruke det i år. Jeg svinger inn i været og kirka ligger der så hvit og fin at jeg må ta et bilde. Bak båten ser jeg fjellane på Landegode. Snøen ligger ny på toppane. Jeg må ta et bilde av det og. For en nydelig dag. Bra temperatur også. Har ikke hatt jakke på bare genser og vesten. Nå er det tid å gjøre klar for landing. Finne fram tau mm. Jeg huska å ta med denne ganga. Ei anna gang jeg var ute en vinter dag tok jeg ikke med alle tauene som vi bruker som ekstra fortøyninger om vinteren og da vi skulle legge til i Bliksvær hadde jeg ikke fortøynigstau. En har alltid noe som kan brukes, men...
Nå ligger jeg godt fortøyd i Helligvær. Det har blåst opp, det er mye lyd i rigg, på dekk osv. Men det er nesten som musikk. Jeg har det varmt og godt, har spist, gått tur, besøkt venner, hører musikk, leser og har det bra.
Neste dag, søndag, frokost, lesing, tur, hører radiogudstjeneste fra Bodin og spise lunsj. Det har blåst godt heile natta på grensa til kuling. Jeg ser at det i kortere perioder har løya til bare 15-16 kn. Så er det litt mindre vind. Men e sette to rev i storseil og rigger til resten, tar inn strømledninga, starter motoren og er klar til å kaste loss. Kan ta seile opp med en gang jeg er klar brygga og så seiler jeg nordover gjennom været samme veien som jeg kom i går. Fin fart og grei seiling inne i været hvor det ikke er bølger. Ved Vetterøy hilse ørnane meg igjen, og et nytt par hilse når jeg går gjennom Lyngvær. Det blir en skarp kryss mot Landego med kurs omtrent mo Ramsvika. Etter hvert slår jeg og får kurs greit  forbi Skrellingen og etterpå klarer jeg kurs rett mot Paradisbukta. Det er i grunnen lettere å krysse, båten er i god balanse og jeg kan slippe roret uten at båten svinge ut av kurs, og setter jeg roret fast holder kursen til å ordne alt mulig og få seg en kopp te og et kjeks. Det blåser 17-20 knop. Men så løyer det rund 14 og jeg tar ut et rev i storseilet og ruller genuaen helt ut. Når jeg runder paradisbukta må jeg reve ned igjen. Ja, så får en liten trim i da også. Så ligger byen der og turen er snart slutt. Kanskje jeg burde hørt på Børresen og seilt litt seinere, for når en er i havn er turen slutt….
Måtte ta med bilde av ”Sofie” som jeg traff på vei ut fra Bodø lørdag. Vi er noen vinterseilere.