mandag 30. januar 2012

Offshore Personal Survival Course, Käringöen, Sverige

Fredag dro vi 5 stk fra Bodø( Helge, Per, Olav, Jim og meg selv) + Jan Eirik (som var sammen med meg i Hellas i høst) fra Oslo til Käringöen i Sverige for å være med på sikkerhetskurs. Det var flere andre norske også blant de ca 20 deltakerne (bl a Linn fra Seilas/SEILmagasinet). Seilforbundet og arrangører krever nå at noen eller alle om bord i en båt som deltar i bestemte regattaer skal ha et slikt kurs. På Shetland race skal noen om bord ha dette, på noen av shorthanded seilasene sørpå må begge mannskapene ha dette. Hos oss er dette ikke noe krav fordi seilasene seiles i lavere sikkerhetskategorier. Men det en lærer på kursene er svært relevant og mye viktigere utenom regatta. Når en seiler regatta er en tross alt ganske mange båter ute som alle er forplikta til å hjelpe hverandre. Når vi seiler tur, kanskje bare to om bord og ikke treffer andre båter, da er sikkerheten mye viktigere. Da må en kunne klare seg selv. I en by som Stocholm vil du få hjelp fra brann eller sykebil etter senest 16 minutter (gjennomsnitt). På sjøen kan det ta både en og to timer, og det er en – to timer som kan være forskjell på liv og død.
Käringöen er ei øy utenfor Orust (vi så skilter til båtverftene Malø, Hallberg Rassy etc) og Uddevalla, en må sette bilen fra seg i havna innenfor og ta ferge ut. Øya minte meg litt om Lyngør, og det var synd at vi ikke fikk tid til å se oss mer omkring. På Käringöen har en bygd et senter Scandinavian Safety Training Centre med spesial basseng for øvelse med ulykker til sjøs. Uten tvil var timene i bassenget det som gav mest. Her var det laget en vegg som var tilsvarende siden på en seilbåt og så skulle vi prøve å komme oss opp med fullt seilutstyr og vest. Vi hoppet ut med våre egne vester som blåste seg opp, klatret i redningsnett, ble heist opp i helikopter, måtte klatre opp i flåter osv. Vannet holdt rundt 20 grader og likevel var det mange som frøys skikkelig etter at vi hadde vært ut i 1-2 timer. Tenk om vi datt ut i på seiltur her oppe med 10- 12 grader i vannet eller mindre. Alltid etter slike øvelser er den viktigste lærdommen hold deg om bord. Det er svært vanskelig å komme seg opp i båten igjen…. Og flere av de som har død i seilbåt ulykker har død i  forbindelse med at de skulle tas om bord. Vi gjennom gikk flere cases som hadde mye å lære oss.
Vi hadde også en god del teori og det var flinke foredragsholdere/instruktører (Stefan Nilsson og Sten Edholm) som var godt kjent med stoffet og flinke å lære fra seg. Søndagen var det også brannslukning og vi tente nødbluss. Veldig godt å ha prøvd om en en gang skulle trenge det.
Inn i det hele var det lagt ”eksamen” og sertifisering så nå har jeg ”Certificate” etter ISAF Offshore Special regulations 6.01. Kurset og stedet anbefales på det varmeste. Skulle gjerne ha seilt dit en sommersdag.

Ingen kommentarer: