søndag 5. mai 2013

Kalla Paska, God Påske

når vi går inn i borggården på hovedkirka på Hydra ved 23:30 tida er det fult av folk. Det er nesten vanskelig å komme seg inn. Vi ble vinka opp til noen som sto på galleriet rundt borggården, men det var umulig å komme opp. Men vi fikk plass ganske nært podiet hvor de skulle stå å lese påskeevangeliet fra når de kommer ut. I bakgrunnen fra et ganske dårlig lydanlegg hører vi at gudstjenesten foregår inne i kirka. Men folk prater så høyt at det er vanskelig å høre noe særlig. Noe før midnatt kommer lyset og prosesjonen ut. Vi får tent våre lys og det hilses med ordene Kristus er oppstått. Biskopen med hele sitt følge kommer ut og når evangeliet skal leses blir det helt stille. I det evangeliet er lest og klokka er akkurat midnatt stemmer hele forsamlinga i  å synge Kristos anesti. Det runger i borggården i et mektig kor og alle kirkeklokkene ringer med i koret. Det er som vi løftes alle sammen og så blander det hele seg med smell og fyrverkeri. Når det dør hen hilser folk hverandre og ønsker god påske: Kalla Paska. Og så tar en lysene med ut i mørket.
Vi bærer våre lys med i båten og leser evangeliet etter Markus slik de hadde gjort utenfor kirka og vi synger noen av våre egne påske sanger.
Fasten er over for grekerne, de går av sted og feirer det med suppe av innvollene på lammet som skal helgrilles sammen med familiene påskedagen. Vi går på en taverna og får smake vi også.

Ingen kommentarer: