mandag 30. juni 2008

da var Vestfjordseilasen over

Så har vi seilt Vestfjordseilasen for i år. En flott seilas! Vi seilte opp til Nordskot allerede torsdag og var med og lagde Bavariatreff fredagen. Så var det seilasen lørdag. 112 båter starta. Spleis stilte med helt nytt mannskap: min søster Mika med mann, Torstein og min far Tov. De tre første timene blåste det godt og vi kryssa/slørte i god fart over fjorden. Men så sa det plutselig stopp og vinden var borte. Vi jobba hardt for likevel få båten til å holde fart mot målet. Sjeldent blir 1knop så satt pris på og 2 knop jubla for, men slik var det. Vi prøvde gennaker også. Først helt uten hell, men 2. Ganga hjalp det og vi seilte fra et par av konkurentene på den måten. Det ble seier i vår klasse og pappa fikk også premie som seilasens eldste deltaker, 88 år gammel. Nå har vi seilt ut til Nusfjord og planlegger å gå videre til Sund og Reine før vi krysser over til Helligvær, skal være i Bodø onsdag til middag. Også i dag har vi hatt nydelig vær.

mandag 23. juni 2008

Ei strålende helg i Helligvær



Det ble ei flott helg i Helligvær og en verdig feiring av 100 åringen Helligvær kirke.
Det ble en flott kirkekonsert med Ola Bremnes og Kristin Skaare. Ola sang både tekster av Petter Dass, sin far og sine egne. Tekster og melodier som på en helt spesiell måte kjentes å høre hjemme ute i Helligvær. Og det ble satt stor pris på, og Ola og Kristin framførte tre ekstra nummer, det siste en salme av Petter Dass som også var åpnings salmen på søndagens gudstjeneste.
Søndags morgen bød ikke på det samme flotte været som lørdagen, men det strømmet til med båter til gudstjeneste og kirka fyltes. Vi seilte til kirke bak Kystlaget Saltas 110 år gamle Hæringen som var kommet ut for å hilse 100 åringen. Bak fulgte sjarker, en kommet helt fra Givær.
Før gudstjenesten la varaordfører Kirsten Hasvold ned krans på minnestøtta over de som har kommet bort på havet. Hun trakk fram den sårbarheten som en alltid lever med når en er avhengig av å hente levebrødet på havet og er avhengig av vær og vind.
Domprost Elin Vangen holdt prekenen i gudstjenesten. Og som en avslutning sang Ola Bremnes Petter Dass sitt

"Aftensuk":
O store Gud, som hjælpe kan,
Hvis sti er i de store Vand,
Kast ud dit guddoms Øie
Til alle dem, paa Havet er
Bevare dem fra Grund og Skjær
Lad Veir og Vind dem føie!
Lad dine Engle følge dem
Beholden vel til Hus og Hjem!
Velsigne Landsens Næring,
Giv Fisk og Sild av Havsens Grund
Giv daglig Brød for hver Mands Mund,
Giv fattig Folk sin Tæring!
Forlad vor Synd o Fader god,
For Hans Skyld, som paa Korset stod,
Tænk paa dit gamle Rygte!
Lad os i Landet bo med Fred
Og med en god Samvittighed
Dig, Herre Gud, at frygte! Amen

fredag 20. juni 2008

Ny Helligvær tur til helga


Lørdag seiler Spleis igjen til Helligvær. Det er 100 års jubileum for Helligvær kirke og det skal feires to dager til ende. Det begynner med diverse aktiviteter på lørdagen og kirkekonsert kl 21:00 med Ola Bremnes og Kristin Skaarer. Han synger både av sine egne sanger og av Petter Dass sangene som han har satt tone til. Det blir flott å høre på.
Så blir det kirkekonvoi fra Sørvær søndag morgen og stor jubileumsgudstjeneste på søndagen. Jeg skal selv delta sammen med domprosten, en tidligere prest i menigheten og den nye kapellanen i Bodin Olav Arnt som kommer seilende ut over lørdag med Hæringen. Kirka i Helligvær ligger på Storsørøy, midt i været. De fleste må gå i båt for å komme til gudstjeneste og det gjør det jo litt spesielt.
Det er enda billetter til konserten og jeg regner med at vi skal få plass tilenda fler på gudstjenesten, så bare legg veien til Helligvær i helga.

onsdag 18. juni 2008

Hel dag i båten


Det ble en hel dag i båten tirsdag. Det starta før 8 med å montere nytt ratt og ikke minst autopiloten til dette. Så var det å gå motor med litt seil til Landegode for å holde begravelse. På returen fikk jeg litt ekstra mannskap, en organist og en slektning av avdøde. Det ble flott seiling og vi rakk inn i god tid til tirsdagsseilasen.
Med tro på at vinden skulle holde ble det lagt opp til lang seilas i kveld, men før starten gikk var det klart at vinden ikke holdt og etterhvert kom avkortinga av løpet. Vi hadde starta inn ved Jakhelln/Moloen og seilt til Siriskjæret og var på vei mot startbøyen og fikk beskjed om å runde denne og gå til Eholmsbøyen og så til mål. Vi hadde en spennende seilas med en del dueller med Caro 2 og etterhvert litt seiling mellom CBene. Vi hadde oppe gennaker to ganger og måtte skjære litt fram og til bake og jibbe etc og synes vi fikk det strålende til. Det var bare Caro 2 og Spleis som kom innenfor maxtida i vår klasse og hele seilasen ble annulert siden under halvparten klarte det. I dag var det Magnus, Marton, Wenche og Bernt som sto for prestasjonene.
Etter seilasen var det også premieutdeling fra Væran Rundt og litt overraskende(fordi vi ikke hadde tenkt på det) vant vi det blå bånd, dvs den båten som seilte fortest uten LYS-koreksjon gjennom hele regattaløpet. Vi tar alle utmerkelser til hjertet og gleder oss.

Legger ved et bilde som Olav Taraldsen tok av oss ved starten av Væran Rundt andre dag. Flott bilde.

søndag 15. juni 2008

Væran Rundt uten stille ligge


Regatta klassen på Væran rundt var ikke stor, men jeg tror det er første gang av de 9 jeg har seilt at vi ikke ble ligganes ei tid i vindstille. Mesteparten av 1. dagen seilte vi foran slik som på bildet fra starten, men oppover mot Helligvær og inn i sundene mot målgangen fikk vi en duraberlig duel med Norte, men vi vant, med 5 sekunder. Spennende til siste sekund med andre ord. Men bak oss kom Lærke og Kai Linde og selv 26 minutters forsprang var ikke nok til å slå ham.
Søndagens seilas var det Ashiki som ledet an, men med LYS på 1,29 så ble de henvist til 4. plass. Vi kom 13 minutter før Lærke, men for å slå dem måtte vi ha vært minst det dobbelte. Så ble en andre plass hver dag og 2 totalt.
Men viktigst: Vi hadde to flotte dager på sjøen, med en fin kveld i Helligvær med god servering og hyggelig lag på Helsehuset.
Apropo Helligvær så er det 100 årsjubileum for kirka der ute neste søndag og kirkekonsert med Ola Bremnes lørdag kveld. Jeg har billetter for interesserte, kr 200.

onsdag 11. juni 2008

Fin seilas tirsdag


Spleis fikk ekstra oppmerksomhet i ab24 før tirsdagensseilas, se her. Det var Gunderstart denne ganga, dvs at vi starta etter LYS-handikap, de minste båtene først og så tilslutt de raskeste. Og så er vinneren den som kommer først i mål. Det blåste godt gjennom hele seilasen og det var varierte legg, med plattlens, slør og kryss og friske jibb og slag rundt bøyene som satte hele mannskapet på prøve. Vi seilte fra Moloen/Jakhelln, til grønnstaken på Langstranda (4) til Siriskjær (8), til Lille Svartoksen (16), til 4, til Langdragan (10), til 4 igjen og inn til mål i Moloåpninga.Fra langdragan til Grønnstaken for siste gang tok vi innpå Sofie og Caro 2 samtidig som Springer nærmet seg sterkt bakfra. Og det ble et spennende legg fra Grønnstaken til mål. Vi tok forbi Sofie like etter runding, men Caro holdt seg godt foran, men da vi hadde fått satt seil ordentlig begynte vi å hale innpå. De følte seg nok litt trua, for revet forsvant fra storseilet, så da rulla vi ut vår genua og vi rakk å få en god overlapp før vi passerte mål. Men de slo oss med en halv båtlengde..........
Springer hadde ikke et så godt siste legg og tok ikke noe særlig innpå oss.
En andre plass betyr at vi nå leder tirsdagsserien i vår klasse og det er vi svært fornøyd med. Takk igjen til godt mannskap som var: Wenche, Arne, Jørn og Bernt.

Bildet er fra ab24.

tirsdag 10. juni 2008

Jeg har lagt ut bilder fra Hellas på hjemmesida


Jeg har lagt ut bilder fra Hellas turen på hjemmesida mi. Du kan se mer her.

Jeg ble idag intervjua på ab24 om tirsdagsseilasene. Det kan du lese her.

tirsdag 3. juni 2008

Ikke så typisk Spleis vær, men vi klarte det


Skipperen var meget fornøyd med mannskapet sitt idag! For første gang heiste vi gennaker uten Jørn ombord, og den sto til seier. Etter å ha lagt alle bak oss opp til første runding var det bare å klargjøre og så fikk vi den opp. Slør fra Moloåpninga nedenfor Eholmen og til bøyen ved Siriskjær, en flott jibb og gennaker til Grønnstaken på Langstranda. Ned med gennakeren og opp på kryss. Det gikk det og vi kunne runde både Eholmsbøyen og Grønnstaken og gå i mål med god margin på båtene i egen klasse. Springer var den som truet oss, bare seks sekunder bak når utregningene var ferdig. Vi slo dem, men bestemmelsene sier at om det er mindre enn 6 sekunder skal en dømmes likt så det var nært på.
Like fint som det gode resultatet var det gode været. En sommerdag på fjorden og egentlig var det dumt å seile så fort, for turen var jo plutselig over................