mandag 30. mars 2009

Vårlig også i Bodø


Linn Krogh Hansen fra bladet Seilas var på besøk i Bodø fredag og fikk fine bilder fra en vårlig dag.
To Bavaria båter var ute på fjorden i det fine været. Du kan se det her:
http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=425749&cat=4913

Ja det var en kjempe dag på sjøen, seilte over til Sandvika på Sandhornøya, så tok jeg heller Landegodefjorden på lørdagen. Da blåste det opp til kulling og jeg fikk en flott seilas rundt Kvittingane. 7,5-9,5 knops fart utover og 2 rev i begge seilene innover.

På veien inn fikk jeg to katamaraner bak meg. Den ene var Vouvrai og Jon og den andre en betydelig større fransk båt. Så er det vel sommer sesongen som alt er i gang siden vi får turister i havna.

søndag 22. mars 2009

Vår



Vi har opplevd det utrolige 7 dager med sol i Irland og hver dag over 10gr og noen dager opp i 17gr. Så er våren kommet her og vi nyter det.

Sterke kontraster



Fra Belfast tar jeg med et bilde på en murvegg like ved åpninga mellom den katolske og protestantiske bydelen i Shankil road. Et håpsbilde når murer kan rives ned og en kan skue ut i frihet. Og så et bilde av Ian Paislys frie evangeliske kirke. Og sist et bilde fra Dublin: skulpturen "Famine", betalt av etterkommerne fra de som måtte reise til Amerika under "the Famine". Utsultne, barbeinte med bare et knyte med de få eiendelene de har igjen og med et av de nye bank byggene i Dublin i bakgrunnen.

Musikalsk pilgrimsferd




At Irland er musikk viste jeg, CDer med U2, Waterboys, Van Morrison, Boomtown Rats, Dubliners og mange flere som spilles ofte sier mye om det. Men at musikken var så mye en del av det sosiale liv har vært en ny opplevelse. Vi har vært på svært mange musikkpuber nå, noen med tomannsband, andre med musikkere som kommer sammen og bare spiller det de synes akkurat da, rocke band, blues band og helt tradisjonell irsk musikk. Og så ute på gata, musikkere av alle slag. Det har vært som en musikalsk pilgrimsferd med flotte opplevelser. Jeg har med et bilde fra Westport hvor et av medlemmene i Chieftans har sin egen pub hvor det hver kveld er noen som kommer sammen og spiller. Det kvelden vi var der var det gitarer, fiolin, banjoer, fløyter, trekkspill, sang av godt voksne karer + en dame. Andre bildet er fra Dublin i går, da var det ungdommer med et flott samspill, gitar, sang, fiolin, harpe, sekkepipe og tromme. Og det siste bilde fra byen i dag, klassisk musikk av utrolig flinke musikkere, Straus, Vivaldi osv.

lørdag 21. mars 2009

Belfast C.S.Lewis' by

De fleste av oss tenker på Belfast som konfliktenes by og vi har snakket om den og i dag gått gjenom den mest kjente bydelen, Shankill road. Her er kirka til Ian Paisly og loyalistenes høyborg. Mellom den katolske og protestantiske er en fredsmur som skal skille dem. Men i dag er det en port i muren og vi kunne gå fritt mellom dem. I den katolske delen kommer en mann til meg mens jeg ser på plakatene på veggen av en barneskole. "ser du hullene? Det er kulehull. Skutt fra den andre sida." han reker 100 meter bortover. Det gir en mange tanker å gå der. Men overskrifta var C.S.Lewis. Han var født her og hadde mye av barndommen her. Vi har med oss en entusiast som viser opp stedene og knytter disse til hans bøker. Han gir meg lyst å lese. Sola e trofast mot oss, tåka er jaga bort og vi har en nydelig tur sørover mot Dublin. Eventyret fortsetter kanskje kommer det noen bilder når vi er kommet på hotellet i Dublin.

fredag 20. mars 2009

Fire dager med sol i Irland (19.mars)




Fire dager i strekk med sol i mars i Irland det sier alle her er helt unormalt. Vi føler oss velsigna. Riktig nok lå tåka tett da vi begynte bussturen i dag, men det letta innen vi skulle ut å gå. (det er lovet godt vær helt til mandag)
Og i dag var den store gå eller nesten klatre turen. Vi skulle opp til Croagh St Patrick. Det er en topp som St Patrick satt seg på og ba og etter legendene forhandla med Gud. Det er 760 moh. Og veien opp er ganske bratt. 200.000 mennesker går opp her hvert år, og på den viktigste feiringa her er det 20.000 som går opp på en dag. På veie opp skal det bees mange fadervår og ave mariaer, men det skal gi stort utbytte. Vi fikk en strålende tur med sol og varme og fantastisk utsikt. Det var fler som kom til toppen enn det bildet viser.
Siden har vi hatt aften bønn i en fantastisk flott katedral her og vært og spist på en førsteklasses resurant. En kan ikke akkurat si at vi faster her.
Til sist ble kvelden avsluttet på en musikk pub eid av en av gutta i the Chieftans og her var det live musikk de luxe. 8 musikkere i et hjørne av et rom, gitar, fløyter, banjoer, trekkspill, gitar og sang. Enda en mektig opplevelse.
I dag legger jeg ut et bilde fra der vi var i går og så på de store keltiske korsene, et av det nasjonale "famine" monumentet. Det markere sulten som kom over landet da potetene over hele landet ble ødelagt av tørråte på midten av 1800 tallet. 100.000 mennesker døde og svært mange emigrerte til Amerika. Og siste bilde fra site stigninga mot toppen i dag.

torsdag 19. mars 2009

Croagh Patrick

Croagh Patrick 760 moh

i vikingespor

Vi har alle hørt om at vikingene angrep kloster i England og andre steder. I dag besøkte vi et slikt sted: Clonmacnoise. Klosteret lå flott til langs elva Shannon. Men nettopp elva ga vikingene muligheten til å komme på langt inn i landet. Klosteret ble grunnlagt av st Ceran i 540 årene. De fineste eksempler på Keltiske høykors finnes her. Nå er vi på et sted hvor jomfru Maria skal ha vist seg. 1,5 mill menneske besøker dette stedet hvert år så d e et at europas største valfarts steder.Her er fortsatt godvær 17gr og vi satt ute og spiste lunsj. Det blir ingen bilder i dag pga manglende nett tilgang. Dessto fler i morra.

onsdag 18. mars 2009

Pilgrimmer i St Brigittas verden på St Patrics dag




I dag har vi fulgt to nonner som pilgrimmer i St Birgittas verden. Brigitta er en helgen fraden tida kristendommen kom til Irland. Det er mange myter og legender knyttet til henne og nonnene gav oss av disse og førte oss til steder med kilder og historier knyttet til Brigitta. Vi har besøkt den katolske og den Anglikanske katedralen i Kildare. Men det viktigste de ville gi var at vi kunne gå i oss selv. Ta oss selv med på reise og lære og erfare.
Jeg legger ut et bilde fra i går da vi tok oss en topp tur, Olav tok bildet. Og så et bilde fra der vi har bodd. Og så et bilde av statuen av Brigitta ved kilden hennes. Det er fin vår her i Irland. Vi har hatt 14 gr og sol. Og vi koser oss. Vi er blitt minnet om at det er st Patricks day her, men ikke deltatt i noen av festlighetene. Folk har hatt fri, men har feira lite der vi har vært.

tirsdag 17. mars 2009

I Irland, studietur Keltisk spiritualitet,



Bispedømmet arrangerer studietur for prestene i bispedømmet til Irland. Og her er vi 35 stykker. Idag har vi besøkt Glendalough hvor St Kevin grunnla et kloster på 600 tallet. Han søkte i naturen for å komme i grenseområdene mellom mennesker og Gud. Ute i naturen fant han at det var en tynn vegg mellom mennesker og det åndelige. Og slik kan en vel kjenne det noen og enhver. Det er et flott sted her idylisk med to innsjøer som har gitt dalen navnet, høye trær, og frodig og med en fin liten foss i ei kløft. Her står også et stort rundtårn som en regner er laget på den tida vikingene herja her. Var det for å gjemme skattene for dem? Ingen vet helt sikkert.
I kveld fikk vi med oss konsert på den lokale pubben og de sang en av mine favoritter: Fidlers green og mange flere kjente.

tirsdag 10. mars 2009

En liten seilvideo på You Tube


Jeg har lagt ut en filstubb på You Tube fra de to siste seilturene. Jeg skulle ha redigert lyden og fått vekk vinden og lagt musikk til, men har ikke program til det, så det kan være lurt å skru ned på lyden. Her finner du den: http://www.youtube.com/watch?v=Txqv165cVRs

søndag 8. mars 2009

der satt de i klisteret, 8. mars 2008



Hvert år gruer jeg meg til å bruke klister på skiene, og hvert år blir jeg overraska over hvor bra det virker. Klisterets oppfinner burde fått mer ære og heder for hva de har gjort. To lange skiturer denne helga takket være klisteret, det bør bemerkes. Og Bodø marka har bare vært fantastisk. Et par varmegrader eller mer og gode oppkjørte spor i lysløypene og fint oppgåtte spor til Erlingbu og rundt Bordstullskaret. Og klisteret hold de brateste bakkene og det ble fart utfor også. Kan en ha det bedre en å suse utfor i løypene når en først har tråkka opp alle bakkene.
Bodø er en av de fineste byene om en dyrker ski og seiling. Tenk å våkne en dag og så lure på: skal jeg seile eller gå på ski. Og velger en seiling er det 5 minutter til havna. Og velger en ski er det 5 minutter å gå bort til løypene og så har en mer en 25 km med oppkjørte løyper og kan utvide turen så langt en vil i oppgåtte løyper.
I årene framover har vi i bystyret vedtatt å bruke betydelige beløp på å forbedre dette løypenettet. Fantastisk, heia Bodø.

lørdag 7. mars 2009

Tur til Bliksvær fredag 6. mars




Som regel bestemmer jeg meg ikke for hvor jeg vil seile før jeg er utpå fjorden og ser vinden. Så også fredag, prøvde meg på Salta, men fant ut at jeg heller skulle seile til Bliksvær. Der er det grei flytebrygge og jeg kunne gå en tur og lage middag og ta en hvil før jeg seilte hjem. Det blåste liten kuling og farten var upåklagelig, 8-9,7 knop. Sola skinte og det var flere varmegrader. Reine sommer seilasen. En fin tur ble det på Bliksvær også, og jeg kom ganske nær på ei ørn og fikk noen fine bilder som jeg deler med dere.
Det var første turen i år hvor jeg la til på kai, og alle tauene lå igjen i byen som ekstra fortøyninger i tilfelle vinterstorm, men litt har en jo ombord eller det ligger på brygga der en kommer.
Det ble kryss på veien inn med et rev i storseilet og innrulla genua, men deilig seiling.