mandag 31. august 2009

Flott og morsom seilas med dårlig resultat


Tirsdagens seilas startet ute ved Langstranda og gikk til startbøyen ved Moloen, til bøyen ved Siriskjær, rundt staken på Breigrunnen og i mål. Alle rundinger om barbord. Vi fikk en fin start. Hele løpet ble en kamp med Tora. De kom først rundt første bøye, men vi var raskere med gennakeren og kom foran dem utover mot Siriskjær. Men fra Siriskjær måtte vi skjære mot vinden og ikke gå rett på mål mens de kunne gå ret på med spinnaker de fikk et godt forsprang som vi nesten tok igjen før Breigrunnen. På kryss fra Breigrunnen fikk vi igjen et overtak. Vi valgte å gåom Hernesskagleia og Tora fulgte oss og klarte å komme foran og oppover sundene var det regne matchseilinga med skiftende ledelse oss i mellom. De fleste andre båtene hadde imidlertid valgt å seile på andre sida av Røssøya og noen om Langdragene og disse fikk betydelig bedre vind og slo oss godt. Tora prøvde også å gå mer mot Hjertøyene og da de kom ned mot mål var de igjen foran oss. 100-200 meer fra mål døde vinden nesten helt. Vi dreiv og hadde vanskelig for å styre. Da kom vi igjen helt nær hverandre. Vi slo og fikk litt før dem vind og vant. Men det ble likevel ikke noen god plassering. Men gøy er det når en kniver så tett.
Denne ganga hadde vi med oss et nytt mannskap, Tony som har flyttet til Bodø. Hun har vært aktiv i Moss seilforening og gjorde en flott innsats med gennaker trimminga. Ellers var Per som har kjøpt en Bavaria 33 Cr, Eirik, Wenche og Bernt ombord. God innsats fra mannskapet, men vi tapte på veivalget.
Bildet er tatt mens vi var langt foran de andre, men det holdt ikke inn.................

lørdag 29. august 2009

Kirkejubileum i Bliksvær



Lørdag 22. August var Spleis igjen på kirketur til Bliksvær og Mariakapellet som var 10. år. Nils og Eva som fikk bygd kapellet og stått for alt med det i disse årene hadde bedt inn til storstilt fest. Bodø Oktetten var med og sang, 4 prester deltok og i det lille kapellet hadde vi studd inn 50 mennesker . Noen måtte også stå utenfor. Det var flott sang og Lyder Verne, tidligere domprost i Bodø, var med og talte. Han var også en av prestene på vigslinga. Det ble i god Bliksvær stil servert både før og etter gudstjenesten. Måltidet etterpå var en hel middags buffé med kake og kaffe etterpå.
Og vi fikk seilt både ut og inn. God bris ut som vi slørte på og så kryss innover. Jeg lurer på hva slags flagg eller signal jeg må heise på båten for at hurtigbåten skal forstå at Spleis også er nytte fartøy når den går i presteskyss???? Vel, det er ikke så farlig. Når jeg kjørte bil i Lisboa fikk jeg en god regel hvis du må stoppe bare stopp for de som er større enn deg. Det ville i hvertfall være dumt å utfordre hurtigbåten i 25 knop.
På vei inn var også Tim og hans to gjester fra Tyskland Elke og Christiane.

onsdag 19. august 2009

Gunderstart på tirsdagsseilasen



Denne ganga var det Wenche, Eirik, Andreas og Bernt som stilte på seilasen. Vi starta nest sist i vår klasse da det var gunderstart, dvs at vi starter ut fra handikap(LYS). Vanligvis kommer vi i mål og må regne ut hvem som var best. Ved gunderstart er det første båt i mål som vinner. Løpet gikk fra Breivika babord runding på Lille Svartoksen, grønnstaken på Langstranda, startbøyen, Siriskjær og i mål i Breivika. Vi starta 9 min etter første båt. En båt bak oss og alle konkurentene foran.Vi plukka opp en del av dem før Lille Svartoksen og runna som nr 2. bare like foran Tora som synes vi tok en vel tøff innersving nær skjæret, men vi hadde god margin. Men jeg pleier å si at ingen bør gå på innenersida av oss. Vi heiste etterhvert gennakeren og Tora som var like bak oss heiste etterhvert spinnaker. Vi måte gå litt over merket for å få fart og tapte innover. Vi runda som nr 3 bak Tora. Men på vei ut mot Siriskjær valgte vi rett side av banen og var ved rundinga langt foran. Wenche måtte gå ned for å pakke gennakeren på dette legget for vi var redd Tora kom til å seile spinnaker. De gjorde ikke det og sa etterpå at det var for at de hadde vurdert at vi likevel var for langt foran. Vi heiste likevel gennakeren og hadde et flott legg inn til mål. Caro 2 seilte foran oss hele seilasen og selv om vi noen ganger nærma oss sterkt var det vel aldri så de ble redde, på spinnaker leggene holdt de oss godt, mens vi tok inn på på kryssen. før Siriskjær tok Swai oss igjen og de vant største klassen, Caro vant vår klasse og vi ble nr to av ni båter og vi ble nr 3 av alle båtene. Det ble en flott seilas. Vinden holdt mellom 4 og 8 m/s og vi holdt grei fart. Det er alltid ekstra spenning og arbeid når vi seiler gennaker. Vi kunne nok ha ønska oss mer sløring i stedet for nesten platt lens fra Svartoksen, men.........

Heller regn enn vindstille


Hva er godt vær når en er ute og seiler? Det er sikkert mange meninger om det. Personlig synes jeg at det verste er vindstilla og at regn er langt å foretrekke.
Lørdag var en skikkelig regnværsdag, men jeg hadde en flott seiltur fra Bolga til Bodø, vind hele tida, litt grafsete bølger rundt Kunna, men fin surffing lenger inne på Fugløyfjorden og på Salta på vei inn mot Bodø. Bølger er deilig. Måtte skrive dette og få lagt ut et skikkelig regn bilde.

søndag 16. august 2009

Flere bilder fra Hestmona






Ville bare vise noen flere bilder fra fantastiske Hestmona, fra gjestebrygga nord på øya, den frodige haven ved foten av fjellet, den andre toppen som blir liten fra selvste Hestmannen, det var bratt opp!!

lørdag 15. august 2009

Hestmona

Folk drar til Lovund, Træna, Rødøy osv. Sjeldent hører jeg at folk har vært på Hestmona, dvs Heinz Kusch fortalte nettopp at han hadde vært der, og Leif Aronsen som også var på Støtt da jeg var der sa han hadde vært på Hestmona. Så tenkte jeg det var på tide.... Oldefar var jo dessuten gift med ei derfra. Det ble en overraskelse. Fra sjøen ser øya nesten ubebodd ut. Men på land møter en store flotte jordbruks områder. Fruktbart og flott. Det må være her vi får melka fra. Og så var det hestmannen.... Det går sti opp, ganske bratt. Toppen er 568 m med flott utsikt som dere ser på bildet. Jeg kom meg på sykkel til veisende og opp til toppen uten regn og var svært fornøyd. For det har vært en del byger i dag, men også sol. Etterpå hadde jeg en fin slør til Bolga hvor jeg ligger nå.

torsdag 13. august 2009

If you don't know where your going......






any road would take you there. (George Harrison). Vel jeg viste ikke hvor jeg hadde tenkt meg da jeg satte ut fra Bodø onsdag morgen. Det var ikke akkurat meldt god vær, regn og mer regn og litt vind. Da jeg gikk ombord regnte det og det var null vind utpå. Det tar litt tid å rydde seg ombord og jeg tok vel mer enn jeg pleier også. Så hadde klarna opp og det var kommet vind da jeg var klar.
Jeg seilte ut over og trodde jeg hadde kurs sørover. Men det lå et stort regnvær der og så tenkte jeg det er ikke så langt til Bliksvær jeg går der og spiser lunsj og venter til regnet er forbi.....
Men før jeg var kommet dit så jeg Værøy i det fjerne, ville det ta lang tid? Men siden jeg var aleine så ombestemte jeg meg. Så ble det utsida av Bliksvær, litt sjø, men regnet gikk på innsida og så seilte jeg utenfor Arnøyene, Fleina og Fugløya, gjennom Fugløyvær og endte på Støtt. Der kom også Leif Aronsen med sin båt og en tysker. Tyskeren hadde seilt helt til Nordkapp og var på vei hjem.
I dag morges sykla og gikk jeg en tur på øya før jeg seilte av sted. Leif seilte før det og er i det fjerne på et av dagens bilder.
Så gikk turen sørover, på innsiden av Støtt, langs Gåsvær og mellom Meløy og Bolga, på utsida av Rødøy til Klokkergården hvor jeg ligger nå.
Det var mye skiftende vær i dag og skiftende skydekke. Fasinerende og jeg synes jeg fikk festa noe av det til bildene som jeg legger ut her.
Hvor skal jeg så? Det vet jeg ikke, jeg sjekker yr.no, men det er ikke sikkert det hjelper.