onsdag 4. juni 2014

NOR 2014

NOR 2014 er en regatta som seiles shorthanded(bare to ombord) fra Bodø til Værøy med retur om Fleinvær. 26 båter startet
Det var en nydelig dag, sånn med sol og sånn, men en hadde også en sterk mistanke om at det kunne bli lite vind. Lite vind går greit i smule farvann, kan en bare seile mot den så kan en utnytte den. Men ute på havet/Vestfjorden er det nesten alltid bølger og de hiver på seilet slik at den lille vinden som er ikke blir til nytte.

Men det starta greit, medvind eller kanskje helst sidevind, greit for gennaker seiling. Og vi sto ut av havna og holdt gennakeren oppe ut forbi Paradisbukta, derfra ble det spissere vind og gennakeren måtte pakkes ned. Det holdt seg litt vind i området som vi seilte ut i og vi gikk gjennom Steinsvær  og så ut over mot Helligvær. Det ble en kryss hele veien utover. Men utenfor Helligvær kunne vi sette kursen mot  Værøy.
Vi fikk to vindstille på vei utover. Enerverende vindstiller, dvs det er ikke helt vindstille, men vinden er så svak at bølgene tar mer tak i båten enn vinden og dermed rulles vi fra side til side sammen med seilene som slår i riggen og rister seg voldsomt. Sakte kommer det litt vind, av og til er det bare minutter, av og til er det bare vi som har den, neste øyeblikk "bare" alle de andre. Og så er det stille litt igjen.

To slike stille perioder på veien ut, og så kom vinden. Da hadde den spart styrken til siste etappe. Han kom med 20 knop, og vi hadde normalt reva seilene, men nå flata vi dem og dro til og fikk full kontroll på båten og helt ok krengning, og vi seilte i fra Albertine og Lucille. Og vi runda Værøy først av båtene i vår klasse og var på en 3. plass da vi runda.

Vi var svært fornøyd, men Lucille var like i hekken og de heiste spinnaker, da hadde ikke vi store valget. Det blåste 16 knop da vi fikk den opp og så økte det til 20 og i noen kast så vi 23 knop på vindinnstrumentet. Og båten fikk fart. 9-10 knop og den gikk som på skinner en helt fantastisk opplevelse. Vannet slapp hekken og vi gikk rett veien. Men... slikt varer jo ikke lenge (selv om det sitter sterkt i minnet). Og så ble det stille, og vi var oppe og nede med spinnaker, gennaker og spinnaker og vi tok fra båtene i klassen bare fo å se dem komme rett i hekken på oss før vi skulle runde Fleinvær.

Innover mot Bodø var vi flere båter nokså på likt innover, Vinnas, Albertine og Norte. Vi tapte det racet sånn fysisk selv om vi heiv opp gennakeren på siste strekket mot mål. Men på utregna tid slo vi Vinna og Albertine, men ikke Norte. Best i vår klasse var Tobias og Kai for andre år på rad. Vi fikk en syvende plass. Vi får lære å telle våre seire: at vi fullførte og hadde det fint!


Ingen kommentarer: