tirsdag 14. juni 2011

Væran Rundt


Væran rundt 2011 ble en sjelden opplevelse, å seile en hel dag barbeint, i shorts og t-skjorte er virkelig en sjeldenhet her i Nord-Norge. Men så har vi opplevd det og. Seilasen var utsatt fra forrige helg da vi likevel ikke kunne stille, men det var ikke så lett å finne mannskap, heldigvis stilte Andreas opp og fikk med seg Kaja. Andreas har seilt mye i feriene (blant annet som galeislave i Lofoten ( tittel på stilen hans etter sommeferien i 2002). Kaja hadde aldri seilt. Jeg valgte derfor å melde oss på med bare gennaker, og det passa også godt med vinden. Starten gikk mens kirkeklokkene ringte i domkirka, så vi hørte ikke skuddene. Men fikk opp gennakeren litt før start og fikk god fart utover mot Kjervær. Både Bimbo og Sofie var foran oss i starten. Men vi klarte å passere dem før vi seilte inn mellom Røssøy og Langdragene. Sofie fulgte oss ut over og lå i hekken hele tida. Da vi runda Kjervær tok vi ned gennakeren. Og det gikk flott. Andreas sto til rors hele det første legget og gjorde en flott innsats. Fra Kjervær til Givær var det kryss og ved runding Kviga hadde Sofie klart å komme foran oss. Vi runda Givær mens det var gudstjeneste der ute. Men fikk bare feire pinsa med å nyte vinden og salmeverset:

Vinden ser vi ikke,
men vi merker den,
snart som stille susing,
snart som storm igjen.

Ånden ser vi ikke,
men hans stille røst
taler i vårt hjerte
både tukt og trøst.

Men vi klarte aldri å ta inn igjen Sofie, men ved målgang skilte det ikke mer enn ca 30 sek og det tok vi på LYS (1,13 mot 1,15) og var altså først til Helligvær.
På Helligvær var det felles grilling på skoleplassen og loddtrekninger mellom båtene med masse premier. Mange båter hadde seilt rett til Helligvær i Familie/turklassen.
Mandag morgen skulle starten gå kl 1030, men verken startbåt eller deltakerne var på plass til det. Men etter hvert gikk starten og da Sofie tok en veldig klar tyvstart og måtte returnere ble vi klart først i starten og den ledelsen økte vi bare i løpet av seilasen. Vi klarte oss med et slag ekstra for å komme gjennom Lyngvær og så gikk det mot Øyholmbøen nesten ved Karlsøyvær. Derfra var det hele Landegofjorden som skulle forseres. Den kan være dryg, men i dag gikk det fort. Med unntak av korte opphold blåste det laber til frisk bris. Vi kom inn Nyholmsundet slik at vi møte hurtigruta ved målgangen.
Det var mye vekslende vind. Vi starta med et rev i stor seil og godt innrulla genua. Så ble genuaen rulla helt ut og vi seilte slik opp til Øyholmsbøen. På Landego fjorden var det mye kaste vind. Vi rulla ut og inn på genuaen og vi måtte lenge ha en til å stå fast på storseilløygang og skjøte for å justere for vindbyggene. Så løya det og vi tok ut revet i storseilet. Det er da vanlig at det straks blåser opp igjen, og det var slik denne ganga også. Men vi sto han av, heilt til vi var i begynnelsen av Nyholmssundet. Der fikk vi ei vindbygge så sterkt og overraskende at vi gikk rett i vindøyet og for å komme tilbake på kurs gjorde jeg en 360.
På total tid var vi 21 minutter foran neste båt Sofie og er godt fornøyd med seilinga. Mandag hadde vi også med oss Petter. Godt med ekstra hender og mer vekt på ripa.

Ingen kommentarer: