lørdag 24. november 2012

Påskefeiring på de greske øyerPresten kommer ut og leser evangeliet på palmesøndag

Flere ganger har jeg hørt programledere i NRKs reisemagasin anbefale påsketida i Hellas som mest interessante tid på året for ei reise til de greske øyer. Gresk påske fastsettes litt annerledes enn vår og samfaller ikke alle år med vår påske. Oftest kommer den ei uke eller to etter vår. I 2013 blir påska i Hellas ekstra sein, påskedagen feires 5. mai. Det kan bety at det er blitt 20-22 grader i vannet og 20 til 25 grader i lufta. Med andre ord godt seilvær for en nordboer.
Kirkekaffe palmesøndag, kaféene åpner for sommeren på Kea
Og siden den mest markerte feiringa skjer ute på øyene er en seiltur en flott mulighet for å oppleve det. Grekerne strømmer ut fra Athen i enda større grad enn nordmenn drar til fjells for å feire påske. Hovedmarkeringen skjer på skjærtorsdag, langfredag, påskeaften og påskedagen. Påska er starten på sommersesongen. Alt blir pussa og gjort klart til sesongen. Folk som bor i Athen om vinteren flytter ut igjen til øyene, tavernaene åpnes og livet synes å komme ut av dvalen. Vinteren med regnvær er over og ofte er selv de ganske golde øyene i Cykladene for en tid litt grønne og flotte.
Rolig liv i havna
Hovedfeiringa skjer rundt gudstjenesten og denne  kan virke fremmed på oss. Den første delen er egentlig en forberedelse som prest og diakon gjør bak korskillet hvor de gjør i stand måltidet som skal feires med brød som folk i menigheten har bakt. Bare små deler av brødet brukes til selve nattverden og restene deles ut til alle som kommer til gudstjenesten. For å gå til nattverd må de voksne først gå til skrifte og forberede seg. Derfor går en ikke så ofte til nattverd. Barna slipper å skrifte og er som regel de første til å gå fram.
Gudstjenesten går etter et fast rituale som synges/sies av en sanggruppe og presten(e). Prestene starter i koret, bak skilleveggen, men kommer etter hvert ut for å lese evangeliene, gi nattverd og for å velsigne med røkelse. Mange steder er det flinke sangere som er godt sangutdanna som deltar. Sangen er mektig og flott. Hele menigheten deltar lite med å synge eller si noe, men reiser seg og korser seg på bestemte steder. Folk går og kommer under gudstjenesten på en måte som vi ikke er vant med. Når de kommer til kirka går de rundt til forskjellige ikoner (bilder som representerer og gjør de avbildede helgenene nærværende i kirka) og hilser dem med korsing og  kyssing og tenner lys på forskjellige stedene. Det er derfor en god del bevegelse i kirkerommet og lett å komme  og gå. Men en bør ha respekt formenigheten og kirkerommet og kle seg ordentlig (ikke shorts og skjorter uten armer).
Epitafen er ferdig pyntet
Hver dag i uka har sin betydning og i alle større kirker er det gudstjeneste hver dag og kanskje flere ganger om dagen. Grekerne faster i denne tida, dvs de spiser ikke kjøtt.
Tinos, et av Hellas pilgrimsmål
De to viktigste dagene er langfredag og påskenatta. Langfredag skjer det noe i kirka hele dagen, forskjellige ritualer som dramatiserer korsfestelse og død og til sist tas Jesu av korset og legges i grava, i  epitafen. Denne er pyntet av menighetens damer og det er konkurranse om hvilken kirke som har den penest pyntede epitaf. Ved ti-tiden bæres epitafene ut under sang og de forskjellige menighetene møtes på byens torg. Det er sang og musikk og taler og hele byen er på beina. Langfredag er også en viktig dag for å minnes de døde og besøke kirkegårdene.
På Tinos fulgte vi st Nicolas kirkas epitaf og denne ble båret til stranda etter at vi hadde vært på torget. Den ble båret ut i vannet til de som bar sto med vann til livet. Presten ba så for de som var druknet på sjøen og det var tent bål på skjærene utenfor. På vei opp fra stranda ble jeg invitert til å være med å bære epitafen, men det var svært tung. Det er en ære å få bære epitafen. I det epitafen skal tas inn i kirka passerer folk under denne for å få velsignelsen av den.
Rolige dager på torvet i landsbyen/choraen på Serifos
Lørdags morgen er grekerne hos slakteren for å hente sitt hele lam som skal grilles påskedagen. Og ut på kvelden samles folk igjen i kirkene. På Tinos kom ferga over fra Mykonos med en flamme fra fødselskirken i Betlehem. Fra havna til byens hovedkirke ble flammen eskortert av skipperen på ferga, høye politimenn i politibiler med blinkende blålys og de ble mottatt på kirketrappa av biskoper og prester i fineste skrud og båret inn i kirka i prosesjon og festivitas.
Kristus er lagt i grava/epitafen
I timen før midnatt samler folk seg igjen i og utenfor kirkene og synger kjente påskesalmer og venter på midnatt/morgenen. Og på slaget tolv kommer presten ut fra koret og inn i den mørklagte kirka med lys tent fra flammen fra Betlehem og roper ut "kristos anisti", Kristus er oppstått, folk har brakt med seg lys som blir tent med flammen fra Betlehem og en hilser hverandre med ordene "Kristus er sannelig stått opp" og ønsker hverandre god påske. Så begynner kanonskudd og fyrverkeri og et stort antall kinaputter og raketter går av. Utenfor kirka leser presten påskeevangeliet. Etterpå bærer folk flammen fra Betlehem og oppstandelseslyset hjem. Det er velsignelse i å få det hjem. 
Ei tid for å treffe folk, sitte i sola og nytte livet
Epitafen bæres ut av kirka
Nå er fasten over og festen kan begynne. Folk går av sted og spiser med stor appetitt ei suppe laget av innvoller fra lammene som skal grilles neste dag.
Påskedagen er det store feiringer i familiene. Og det er helstekt lam som er tingen. Det er begynnelsen på  grillsesongen og sommeren og folk gleder seg til kjøtt etter 40 dagers faste.

Seilferie og påskeopplevelse

Å leie seilbåt i april/mai er langt rimeligere enn juli, august, ned i halvparten. Cykladene har i juli og august  meltminen, en meget stek vind fra nord. April/mai er langt roligere. Siden det ikke er så kvelende varmt på land så er det flott å gå tur og utforske øyene til fots eller i bil eller på scooter. Eller som vi gjorde på Tinos: tok bussen, da får en se mer av folkelivet .

Fra torget gikk veien til stranda og ut i vannet og presten
 ber for dem som er gått bort på havet.
Jeg har seilt to ganger i Hellas i påska, begge gangene i Cykladene. En gang med utgangspunkt i Lavrion, den andre fra Athen. Lavrion er absolutt best om en skal seile i Cykladene og Cykladene er et godt seilingsområde. Hver av øyene har sitt særpreg. Men en bruker gjerne 5-6 timer og mer på en del av seilingene mellom øyene. Etter å ha seilt helt ut til Santorini  høsten 2011 seilte vi over til Hydra i de Saroniske øyene sør for Athen. Her er det kortere avstander mellom øyene og mer lukkede farvann og vi så forskjellen. Her var det familier som seilte mens det ute i Cykladene var mest ivrige mannfolk ombord. Vi planlegger å seile i de Saroniske øyene neste år.
Vi har begge årene vært skjærtorsdag og langfredag på øya Tinos, begge gangene har det blåst stiv og sterk kuling på Langfredagen og selv om vi hadde planlagt videre seilas har vi blitt liggende sist gang kom vi oss ikke videre før påskedagen. Vi tok heller bussen rundt på øya og fikk se mye interessant. Tinos hadde sin egen "havnekaptein" som tok i mot oss med fløyteblåsing og fekting med armene for å få oss på plassen han mente vi burde ligge. Han ordna strøm og vann og annet for oss. Kan ikke huske at vi betalte for å ligge der, men vann og strøm kostet.
På veien tilbake er det kvinnene som får bære epitafen
Påskeaften den hellige flamme kommer til Tinos


De greske øyene er greie seilingsområde. Det er lite skjær, kartene er greie. Det er ingen forskjell på flo og fjære. De gangene jeg har seilt der har det vært litt utenfor sesongen og lett å få plass i havnene. Vi har alltid følt oss velkommen. Den vanligste måten å legge inntil er å droppe ankeret i baugen passe langt ute og legge seg med hekken inn. En enkel måte å komme inn på og en flott måte å ligge på. Bare bruk ankeret til å holde igjen på så har du full kontroll på båten.
Påskefeiring i Hellas anbefales og neste år er ei gunstig tid. Du kan se mer bilde og lese mer på  bloggen eller på hjemmesida mi :
http://home.online.no/~baanonse/index.cfm
http://baanonse.blogspot.no/2008_04_01_archive.html
Andre aktuelle sider er:
http://www.greecetravel.com/easter/
For seilere anbefales denne sida:
http://www.sailingissues.com/greek.html
For leie av båt anbefaler jeg denne:
Alle får sine lys tent og bærer dem hjemMange benytter den sene påska til å seile i Cykladene, her ligger vi i godt selskap en nydelig morgen på Serifos.
http://www.paralosyachts.com/

Ingen kommentarer: