fredag 31. desember 2010

2010 sesongen er ferdig, Sjyvotten vunnet





Det er en flott avslutning av seilåret å være med på Bodø Seilforenings romjulsregatta, Sjyvotten. Men det er ingen selvfølge at den kan seiles, i år var det meldt stiv kuling til seilasdagen. Heldigvis ble det moderert en del dagen før. Og på dagen var det frisk bris som gjaldt. På flyplassen var det antyda jevnt 18 knops vind, men med vindkast mellom 25 og 35 knop. Vi fikk heldigvis bare opp i 25 knop.
Om bord hos oss var Wenche, Øystein, Jørn og Bernt.
Seks båter stilte til start denne ganga. En fin økning fra de to siste årene. Den ene av båtene tror jeg var med på regatta for første gang. Sprekt gjort. Men det kunne godt vært flere med. På det meste har 12 båter deltatt.
Løpet ble lagt fra indre havn rundt Røssøya til Lille Svartoksen og rundt grønnstaken og til mål i Moloåpninga. Vinden blåste fra øst/sørøst og vi starta med slør. Vi kom bare måtelig godt ut av starten og lå som nr 4 etter start. Før moloåpninga hadde vi seilt forbi Linda og hadde tatt inn på Sofie og Lucille som lå foran. Disse to seilte denne ganga på LYS 1,13 og vi på 1,12. Det gir en artig konkurranse når båtene er så pass like. Men det gjør det også vanskelig å komme forbi på en slør. Vi prøvde selvfølgelig å gå på oppsida av Sofie, men denne ganga signaliserte de tydelig at de ikke ville finne seg i det. En voldsom kamp med dem ville bare ført til at Lucille kunne seile fra oss begge. Så prøvde vi i le. Og sakte men sikkert klarte vi å lirke oss forbi, mens Lucille nok hadde økt forspranget. Vi tok noe inn ved rundingene av Røssøya og Svartoksen, men lå fremdeles godt bak da vi starta kryssen innover. Vi reva storseilet for kryssen. Da vi slo for å gå over mot grønnstaken feilberegnte vi litt for etter hvert hadde vi kurs rett på båken ved Langstranda eller grunna på innsida og måtte slå for å ikke hilse på. Vi fikk oss ekstra slag for å komme rundt grønnstaken og tapte litt på det. Innover strevde Lucille mer i vindkastene enn vi gjorde. Øystein satt hele tida og regulerte storseilet på løygangen i kastene slik at vi holdt fart og kontroll. Vi tok sakte, men sikkert inn de nødvendige sekundene og i mål ble tiden oppgitt til ti sekunders differanse, men ved omregning slo vi dem med et halvt minutt.
På Sjyvotten har det alltid vist seg som det viktigste å kunne håndtere båten godt. Det vil stort sett si å kunne reve og seile med passelig seilføring etter vinden. Da må en ha et mannskap som er kjent om bord og kan dette. Begge eierne av Spleis har vært med og seilt Sjyvotten hver gang og det har gitt oss ei flott seiers rekke. Det var 4 seieren med Spleis og så hadde vi en med Le Blanc. Vi har også noen andre plasser med Le Blanc så dette er virkelig ”vår” regatta.
Takk for året 2010 og velkommen til 2011.

Ingen kommentarer: