onsdag 15. mai 2013

Bilder fra påskefeiring på greske øyer

Turen startet i Athen, allerede første dagen viste gradestokken 20-26 grader og det var fort for frosne nordlendinger å tine opp. Når en så kan ha fin vind og seile i bare shorts da har en det godt.
Vi seiler Antiope en Bavaria 36 Cruiser, det er 4. ganga jeg leier den. Den er godt holdt enda og vi får gode seil og gennaker og spinnakerbom med og får den for en god pris.

Det blir ikke mindre sommer av at isdisken har mer enn 40 slag is og serveres fra tidlig morgen til seine kveld.

Foruten å feire påske fikk vi vært litt pilgrimmer i Paulus fotspor i gamle Korint.

Og er en på de kanter er det interessant å se Korintkanalen. Bare pass på at du ikke bare kjører forbi den den på motorveien mot Athen. Det tok sin tid før vi fikk svingt av igjen.

Påsketida er ei livlig tid. Skolefri og feiring for alle, en blanding av vår julefeiring, nyttår og 17. mai. Det markeres også som sommer starten. Torget i Naflion en sen kveld.

Naflion frister til høydebestigninger. 960 trappetrinn til toppen av Palimidi borgen. Det var best å gjøre det før frokost, før varmen tok helt av.

Litt av noen byggmestere, teater for 12-14 000 tilskuere fra 2-300 år før Kristus. Det nye kulturhuset i Bodø blekner. Vi besøkte Epidavros
Vi forta oss til Spetses før den store flåten. Her er det flotte hotellet på kaia. I Spetses er det ikke lov med biler, men pass deg for scooterne, mopedene og andre motoriserte to hjulinger. De kommer fort og synes det er unødvendig å bremse for folk som har bein til å løpe unna med.

Tilbake i Poros var vi omringet av 40-50 fots seilbåter og katamaraner. De seilte i sammen og det var mest russere og ukrainere ombord. Det var høyt lydnivå ei stund og vi følte oss som på strand  disko. Men de skal ha at det roa seg i tide til ei god natts søvn. Så store innslag av russere og også polakker er nytt for meg der nede.
Det kjentes godt å komme i den lille havna i nærheten av Leonidio. Bare to båter og vi ble mottatt med stor begeistring som noen av de første båtene det året. Flott strand som kanskje kunne være litt farlig for steinsamlere med begrenset bagasjevekt.

Vi kommer til Hydra skjærtorsdag midt på dagen og får kjempeflott plass ved kaia midt i byen. Her er det bare to biler: to søppelbiler og ingen scooter eller andre motoristerte framkomstmidler. En rolig flott og velholdt liten by.
Her var det apostelenes hester eller ponnier som gjaldt om en skulle fram


Og så påskefeiringa: Det er langfredag og Kristus ikonet er lagt i Epitafen som er et symbol på Jesu grav. Folk står i kø for å hilse til den før den skal bæres ut i landsbyen.

Vi følger prosesjonen fra kirka

Og epitafen bæres ut i vannet i den lille havna i fiskerlandsbyen og ute i vannet ber de for folk som ferdes på havet og de som aldri kom tilbake derfra.
Før epitafen bæres inn i kirka går  vi under den og tar med oss velsignelsen fra den.

Men også badestrendene lokker oss nordboere som opplever den fineste sommer.

Påskeaften er "hele byen" samlet i eller utenfor kirka og litt før tolv kommer biskopen ut med påskelyset og sier Kristos Anesti/Kristus er oppstanden og sprer lyset ut til alle som har mødt fram. Påskeevangeliet leses og plutselig stemmer hele folket i med sang: Kristus er stått opp. Kirkeklokkene ringer, fyrverk og kinaputter mm smelles av og blandser seg i koret. 

Vi har også tatt lys med oss i kirka og bærer dem sammen tilbake til båten.
På Hydra får vi også en flott tur opp til Profeten Elias sitt fjell 460 m over byen.
Vi undra oss over de gule stripene i fjellsidene var for noe, det var korn som ble dyrket i tynne remser på de gamle stein terassene. Snakk om utnyttelse. Men så var nok terassene bygd opp over flere hundre eller kanskje tusen år.

Neste havn Methane,  Det var der vi kunne rekke med å seile den den dagen. Men så fikk vi med oss tur i vulkanområde

og bading i den ekstra sunne vannet fra de svovelholige kildene ved byenOg så var det alltid flotte viker å legge seg inn i for dagens bad.Siste dagen i Athen. Det var like stor vandring mot helligdomene nå som da de var bygd
En må beundre hva de fikk til......Ingen kommentarer: