onsdag 30. september 2009

Enda en kulingsseilas


Jeg har ikke seilt i så mye kuling før som denne høsten og det er gøy å se at det går så bra. Vi får bra trim på båten og har god kontroll på den. Bare to båter stilte opp i vår klasse i dag, to Bavaria. Emma, en Bavaria 34 cr og oss. Løpet ble lagt fra Moloen rundt Lille Svartoksen, inn til Molobøyen, ut til bøyen ved Siriskjær, om Grønnstaken på Langstranda til mål i Moloåpninga. Alle merkene om babord. Vinden varierte fra 13 til 30 knop. Vi starta med et rev i storseil og vurderte et til, men før vi satte i gang hadde vinden løya. Og det skjedde flere ganger.Vinden var vestlig nesten NV og vi fikk et langt krysslegg mot Svartoksen og et slag innenfor den for å komme rundt. Vi jibba rundt og sløra innover mot molobøyen. På dette legget rulla vi ut heile gennuaen og hadde en flott slør og logga lenge 9 knop og hadde maks fart 9,8. Vi tok inn igjen gennuaen ved runding og kryssa utover motSiriskjær. Flagget på bøyen der var helt borte og bøyen særdeles vond å finne, særlig for oss siden vi seilte først heile veien. Det ble platt lens mot grønnstaken og så en slør med vinden rett på sida inn til Moloåpninga. Vi fikk noen vindkast som gjorde båten litt uregjerlig, men det gikk bra og vi lærer noe heile tida. Mannskap i dag var Tonny, Marine, Eiruik og Olav og Bernt.Vi hadde oppholdsvær hele seilinga, men det kjennes kalt ut særlig for de som satt på ripa neten heile tida. Vårt franske mannskap synes hun må doble klesmengden hver gang uten at det helt hjelper. Etter utregning etter LYS var vi akkurat 4 minutter foran neste båt, Swai som vant største klasse. Vi slo Emma med 6 min på 1 time og 17 minutters seiling.
Og her kommer et gammelt oppgulp fra meg, i dag sies det at "bare" 5 min skilte Springer fra vinneren etter 1 drøy times seiling. I fjor da vi ble slått av Lerke med 16 min etter 13 timers seiling på Væran Rundt ble vi slått med "hele" 16 minutter. Det kommer selvfølgelig ann på øynene som ser det, men dette var vist de samme øynene..........
Tar med et bilde av Emma fra siste kulingsseilas. Bavariane trives i kuling.

1 kommentar:

Olav Taraldsen sa...

Jeg kommenterte differansen mellom første og siste båt i største klasse ettersom det er relativ sjelden at det ikke er større avstand når så mange som sju båter deltar i en klasse. Det har ikke skjedd en gang i år for å være helt presis, og dersom du leter på fjoråret finner du nok det samme. På tirsdagsseilaser er mannskapssituasjonen og ambisjonsnivået svært forskjellig, og da blir det naturlignok store differanser. Spesielt under vanskelige forhold når lite og uerfarent mannskap gjør at båten taper tid pga dårlig båthåndtering med påfølgende problemer. Min intensjon med den setninga blir dermed å si at bestebåt i klassen ikke var så veldig god, noe din tid beviste.