onsdag 26. september 2012

Takk til Vinna


Vi henger på Lucille ut Skagleia

Jeg møtte til tirsdagsseilas uten mannskap denne gangen. Alle de faste hadde engasjert seg i alt mulig annet og jeg så for meg soloseilas med dertil muligheter til å havne i bakre rekke. Men jeg ble reddet av en raus skipper på Vinna, Helge, som delte sitt mannskap med meg og Pål kom om bord.
Det var sagt på YR at kl 18:00 skulle det være 0 vind, men enda en gang tok de feil og vi fikk en flott seilkveld med ganske stabil vind fra Ø/SØ 5-8 kn.
Det ble satt start på Langstranda, denne gang innenfor grønnstaken, så skulle vi runde innerste startbøye ved moloen B, Røssøya S, Lille Svartoksen S og til mål.
Ashiki
Vi kom ut like bak Mås i starten,  men klarte å seile oss litt høyere og forbi dem før vi runda første bøye. Ved runding tok Pål roret og jeg tok meg av gennakeren. Vi var faktisk første båt til å ha den oppe. Utover Skagleia konkurerte vi med Lucille, de andre båtene falt bakover og ved runding Røssøy var Lucille rett foran oss og de andre langt bak. Jeg hadde bare satt et skjøte på gennakeren og jibba med å føre dette med meg rundt. Vi fikk til en fin jibb og holdt Lucille rimelig bra opp til Lille Svartoksen. Der tok vi ned gennakeren og gikk opp på en tett kryss. Det var nok i denne rundinga vi tapte minuttene, samtidig som Lucille seilte litt fortere og høyere enn oss på kryssen inn til mål. Vi hadde 3-4 minutter å gå på, men de kom 7 minutter før oss inn og vant klart. Bra seilt Lucille.

En nydelig kveld
Og for å holde seg til det gode: det var en flott seilas. Vi holdt bra fart i båten hele tida og klarte seilskift og rundinger bra. Og det var en nydelig kveld. Dessverre hadde jeg ikke kamera med denne ganga og heller ikke folk om bord til å fotografere. Men lyset var fantastisk og litt inntrykk får en av de bildene vi tok med telefonene.
Takk til Vinna for lånet av Pål, og takk til Pål for kjempeflott innsats.


Bodø by night
 Alle bildene er tatt av Pål, takk for det og.



Nest siste tirsdagsseilas og vi leder med så mye poeng at ingen kan slå oss i serien.

onsdag 19. september 2012

Nydelig kveld på sjøen


Anette og Kjartan, Kjartan seilte med oss for første gang

Det var meldt døende vind  i kveld, men heldigvis (sier vi denne ganga) slo ikke meteorologenes spådommer til. Vinden holdt og vi kunne forlenge løpet i stedet for å forkorte. Start ved moloen ut til bøyen ved Eholmen, til grønnstaken ved Langstranda, til Eholmen, grønnstaken og til mål.
Nydelig å være på sjøen
Om bord i dag var Svein Inge, Kjartan og Anette og jeg. Med ikke så rutinert mannskap og greie slørelegg satsa vi på genaker. Den kom opp allerede ved starten og så jibba vi den rundt ved Eholmen og holdt den oppe til grønnstaken. Anette tok roret etter start og jeg kjørte genakeren. Vi hadde bare et skjøte i den lette vinden og dro det heller med oss rundt, det fungerte flott. Ved grønnstaken fikk vi genakeren ned bak storseilet og rett i posen klar for neste runde. Etter runding slo vi oss løs fra de andre og seilte et slag mot byen. Tror vi fikk mer vind og hadde i hvert fall tatt godt innpå de andre da vi runda Eholmsbøyen igjen. Vi heiste genaker igjen og seilte forbi Mås som ikke hadde spinnakeren oppe. (Sofie seilte uten spinnaker og vant så om det var lønnsomt å seile genaker eller spinnaker vet vi ikke, men det er god trenning og mer moro og utfordring å prøve seg).
Det var mange bak oss
Men Caro 2 var foran og det ble kamp
På vei opp fra grønnstaken til Eholmen slo vi oss igjen vekk fra de andre og vi tjente tydelig på det og var foran Tora ved runding og like bak Caro 2. Mot mål var det et lett krysslegg. På slike legg er det nesten umulig å komme forbi andre båter og vi fikk kamp med Caro 2. De loffa oss hardt da vi ville gå forbi i lo, og vi svarte med å bremse (slapp opp genuaen) og gikk bak og på en lavere kurs. Vi fikk da mer fart og kom oss forbi og da de prøvde seg på å gå i lo av oss like før mål svarte vi med å loffe og de hadde ikke kommet på innsiden av målbøyen om de hadde fortsatt. Dermed sikra vi oss å gå i mål foran dem. Moro med litt nærkamper selv om de vant når resultatet ble regna ut.



Det ble en tredje plass av 9 deltakere, og vi er godt fornøyd, mannskapet gjorde en strålende innsats og vi behersker oppgavene flott i lag. Takk dere!

mandag 17. september 2012

Spleis: Klubbmester 2012


Fredagen med Fritz og Ola ombord

Da har jeg seilt egen båt på klubbmesterskapet for første gang og det gikk bra. På klubbmesterskapet seiles det flere seilaser over to dager og av 5 seilaser teller de 4 beste. Fredagen seilte vi en ”langseilas”, dvs vi starta på Langstranda, seilte inn til moloen og så ut forbi Lille Svartoksen til Hausen og så inn til mål ved moloen. Med østlig vind var det et kort krysslegg og så et langt spinnaker legg utover til Hausen og en lang kryss inn igjen.
Jeg stilte med meget sterkt mannskap denne kvelden Ola og Fritz som har egne båter og er flinke seilere. Magnus som seiler fast med meg og Svein Inge som har seilt noen ganger med oss i år og som har seilt masse før.
Even er kommet ombord på lørdagen
Det er aldri helt bra når fordelene med å starte helt nærmest startmerket er så opplagte som de var denne ganga. Da vil alltid noen prøve seg på frekke manøvre som de ikke har rett til. Vi så det med en gang at det ble trøbbel og valgte å gå bak, mens andre kom inn og tvang andre til å vike i frykt for å få dype merker i båten sin. Ikke bra, men bra at de tok konsekvensen av at de hadde gjort noe galt og trakk seg fra den seilasen.
Matpause, Anette til rors. Kanskje var vi vel raus med pausen, for vi kom for sent til starten.
Vi var først i klassen da vi skulle runde ved Hausen. Hausen er et lumsk skjær med stake på. Lumsk fordi et stykke fra staken er det ei grunne som ingen av seilbåtene går over på fjære sjø. Vi kom like bak Vinna som seiler i den andre klassen da vi skulle runde. Vi valgte å gå litt lenger ut enn dem, heldigvis, for det ble et dump og smell da de passerte grunna. De kunne seile videre og var også med neste dag. Men slike dump gjør vondt i båten og vondt i heile en skippers kropp.
Vi holdt greit unna for de andre på kryssen innover igjen og  vant denne første seilasen.
Lørdagen stilte vi med litt mindre rutinert mannskap Fritz var med fortsatt og så kom Anette og Even med. Anette var om bord i Spleis under årets seilkurs og har vært med en gang seinere på en tirsdag. Even var nybegynner. Men de imponerte begge med sin innsats.
Seilasene lørdag er forholdsvis korte pølsebaner. Dvs en starter med kryss til et merke og seiler dernest tilbake og runder startbøyen og seiler tilbake til samme bøye og dernest i mål hvor en starta. Det er tette legg og raske skiftninger. Vinden blåste ganske stabilt og bøyen som var lagt ved Siriskjær kunne brukes på alle fire seilasene.
Hurtigbåten og hurtigruta var veldig hensynfulle og satte kursen foran alle båtene
På de to første seilasene valgte vi å seile bare med spridd genua på første lense legg og så spinnaker på 2. lenselegg. Det passa bra siden det blåste 16-20 knop på akkurat disse leggene mens det begge gangene på 2. lenselegg blåste mindre. Vi vant første seilas og ble nummer to på andre. 3 seilas kom vi litt dårlig ut i starten, fikk ikke med oss startsignalene og følte oss litt ukonsentrerte. Vi heiste spinnaker på første lenselegg og ned takninga var ganske kaotisk og vi tapte flere plasser. Det var som om lufta gikk litt ut av oss. Og vi var bestemt på ikke å seile spinnaker på siste legg. Men så seilte vi oss stadig opp og så måtte Fritz ned å pakke spinnaker og selv om den kom opp litt seint så gav den oss godt trøkk innover.





Og så lærte skipperen seg å lese seilingsbestemmelsene litt bedre! Jeg trodde det bare var tre løp som skulle seiles og vi pakka ned og gjorde oss klar til å gå inn, da så vi plutselig de andre med fulle seil starte på ei ny omgang…..
Og så var vi altså Klubbmestere
Vi kunne ha skylla på at jeg skulle på jobb og be for Karin og Enno som gifta seg tidligere i sommer, men jeg må bare beklage at vi nok hadde hatt tid til siste runda også.
Det var da enda mer overraskende å få meldinga mens jeg var i kirka at vi var blitt klubbmestre. 2 første plasser 1 andre og 1 fjerde, gav oss 8 poeng, likt med Mås (en annen Bavaria 33 cr), men vi hadde to første plasser og de bare en og vi gikk etter reglene da foran.
Takk til mannskapet, dere gjorde en kjempeinnsats. Jeg er vel forplikta på å satse på mesterskapet neste år også nå.
 

onsdag 12. september 2012

Pølse bane og tre ganger opp og ned med spinnaker


Ashiki kommer i full fart

Dvs å seile kryss, lens, kryss, lens, kryss, lens, kryss mellom nesten samme merker. Vi starta på Langstranda seilte inn mot moloen og runda indre bøye og så ut og inn til bøyen på Langdragan 3 ganger. Vi kom rett bak Lerke i starten, måtte slippe ut alle seil og gå på vinden for ikke å bli pressa ut av linja og kom akkurat bak dem da startskuddet gikk. De fikk tjuvstart og måtte gå tilbake igjen, det samme måtte Mås som var enda lenger foran. Da ble vi aleine der foran og fikk en pang start med god høyde og god fart. .Det ble to slag for å komme rundt indre startbøye og på veien opp gjorde vi klar spinnaker. Og fikk heist den like etter runding.
Det er tau og jobb til alle når vi seiler spinnaker
Vinden blåste nesten rett bakfra så det var spinnaker som gjaldt. Det blåste opp i 16 kn på dette legget og vi hadde god fart utover. Ved runding var det store arbeidet å få ned spinnakeren og det så heller kaotisk ut noen øyeblikk og spinnakeren hang bak oss da vi skulle begynne på kryss. Men så fikk vi dradd den ned i kahytta. Og Magnus fikk pakka den på nytt, klar for neste lens. Jeg tror vi holdt de andre jevnt eller økte avstanden på de fleste leggene. På neste lense legg blåste det 24 kn i noen kast, og vi valgte en litt mer forsiktig måte å ta spinnakeren ned på. På siste legget mot Langdragan fikk vi følge av Ashiki i den største klassen. Og de kom inn vel et minutt foran oss.
Men i vår klasse var vi en klar vinner 2 ½ min foran Lerke etter justering for handikap (LYS). Men alle båtene i vår klasse kom rundt 10 min etter oss i mål så vi seilte forholdsvis alene i dag. Det var vår 7. seier i årets serie og vi leder med 10 poeng over neste båt når det er 3 seilaser igjen å seile.
Hu hvor det går, over 8 knop på det forteste
Om bord i dag var Petra fra Ungaren som er AFSer hos oss, Arne Tøsse, Magnus og Bernt. Det blir en god del arbeid på hver når vi seiler spinnaker og det øker både fart, stress og spenning i båten, og det er gøy.


Skulle ha tatt med at det var 17 grader og føltes som en sommerdag. Og da vi var vel hjemme begynte et voldsomt regnvær.